Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Petrinja i Bihać kreću u zajedničke projekte

Dogovorena prekogranična suradnja

Dogovorena prekogranična suradnja

Projektni prijedlozi za Interreg IPA  program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. bili su tema sastanka predstavnika Grada Petrinje i Grada Bihaća održanog jučer u petrinjskoj gradskoj upravi.

Svoje prijedloge dale su obje strane zaključivši kako postoje brojne poveznice između ova dva grada.

 

12968025_1145614605490207_265328806637125889_o

 

Grad Petrinja najviše je zainteresiran za suradnju s Bihaćem u vidu prioritetne osi 3 „Doprinos razvoju turizma i očuvanje prirodne i kulturne baštine“ s projektnim prijedlogom „Izgradnja vidikovca i uređenje poučne planinarske staze“. Proučavajući grad Bihać najviše poveznica vidljivo je na području planinarskih objekata i staza, te je zaključeno kako bi se tu mogla razviti održiva „priča“.

Ante Marić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i komunalne djelatnosti dao je prijedlog proširenja već postojećeg projekta „S kestenom kroz povijest“ s elementima aktivnosti iz potencijalnog projekta „Izgradnja vidikovca i uređenje poučne planinarske staze“, te je predložio kako bi se projekt Centra za šljivu i kesten „Kesten – gospodarsko vrednovanje i razvoj“, trebao prilagoditi s obzirom na program prekogranične suradnje, te time aplicirati na navedeni program.

 
Predstavnici Grada Bihaća složili su se s navedenim prijedlogom, budući je kesten u Bihaću, kao i u Petrinji tradicionalna kultura.

 

12998412_1145614548823546_2847622896939458348_o

 

Smail Toromanović, savjetnik gradonačelnika grada Bihaća, ovom prigodom u kratkim crtama opisao je grad Bihać, te napomenuo kako imaju puno pozitivnih iskustava u pisanju i provođenju projekata, posebice na području prekogranične suradnje i kako su izrazito zainteresirani za uspostavljanje suradnje s Gradom Petrinjom vezano za Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Dogovoren je sljedeći sastanak na kojem će biti potpisani sporazumi o suradnji i imenovani projektni tim i to, kako je zaključeno, prvenstveno za projektni prijedlog „Izgradnja vidikovca i uređenje poučne planinarske staze“, jer upravo će taj prijedlog biti temelj prekogranične suradnje s gradom Bihaćem, uz prilagodbu i pronalaženje zajedničkih aktivnosti. Proučit će se i prilagoditi već postojeći projekti „S kestenom kroz povijest“ te „Kesten – gospodarsko vrednovanje i razvoj“, te pronaći zajedničke aktivnosti.

 

 

Izvor: Grad Petrinja

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.