Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Počinje obnova crkve u Maloj Solini

Potpisan ugovor s izvođačem radova

Potpisan ugovor s izvođačem radova

U sisačkom Velikom Kaptolu danas je potpisan ugovor o obnovi i rekonstrukciji župne crkve Ranjenog Isusa u mjestu Mala Solina na glinskom području.Ova crkva izgrađena 1828.godine,srušena je tijekom Domovinskog rata 1991.godine i od tada čeka svoju obnovu.

U nazočnosti biskupa Vlade Košića, župana Ive Žinića, glinskog gradonačelnika Stjepana Kostanjevića i predsjednika Zavičajnog kluba Mala Solina Elvisa Dujmića, ugovor su potpisali upravitelj Župe Mala Solina, vlč. Ivica Mađer i izvođač radova, vlasnik tvrke GME Davor Vrbanek.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Župnik Ivica Mađer veseli se konačnoj obnovi crkve.

 

 

Mađer

 

Projektnu dokumentaciju po kojoj bi crkva trebala biti obnovljena pripremio je prijašnji župnik Alfred Kolić.Radovi na obnovi trebali bi koštati oko 7,8 mlijuna kuna, kaže župnik Mađer.

 

 

Za glavnog izvođača radova izabrana je tvrtka GME.Vlasnik tvrtke Davor Vrbanek kaže kako će se raditi po etapama:

 

Vrbanek

 

 

Ideja je,kaže Vrbanek,da bi crkva,u sklopu prve faze,trebala biti pod krovom do konca iduće godine.Potpuni završetak očekuje se 2020. godine.

 

 

Jedan od inicijatora gradnje ove crkve je Zavičajni klub Mala Solina.Predsjednik kluba Elvis Dujmić:

 

Dujmić

 

 

Izgradnju crkve u Maloj Solini financijski će pomoći i Grad Glina, najavio je glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević.

 

Kostanjević

 

 

Potpisivanju ugovora nazočio je i župan Ivo Žinić.Podsjetio je kako je ranija obnova sakralnih objekata bila dobrim dijelom financirana iz državnog proračuna.Kod ove crkve to nije slučaj – sredstva iz državnog proračuna su smanjena.Stoga je projekt obnove, odnosno izgradnje ove crkve financijski vrlo zahtjevan, kaže Žinić.

 

Žinić

 

 

Župan je podsjetio kako je Mala Solina prije Domovinskog rata bila naselje s najvećim brojem stanovnika na glinskom području.Poslije rata to nažalost, više nije slučaj.Pohvalio je sve što Zavičajni klub čini za oporavak mjesta, a priznao je i kako je za Malu Solinu emotivno vezan, jer je tamo rođena njegova majka.

„Imate punu potporu Županije za ovaj projekt“, rekao je župan, napomenuvši kako Županija ove godine za kulturu izdvaja 1,7 milijuna kuna, od čega će 400 tisuća izdvojiti upravo za ovu crkvu.Nada se da će uskoro biti obnovljena i crkva sv.Nikole u Hrvatskoj Kostajnici ,koja je također devastirana u Domovinskom ratu, a još uvijek nije obnovljena.

Biskup Vlado Košić čestitao je župi i Zavičajnom klubu Male Soline na ovom projektu za koji se on osobno zauzima već desetak godina.

 

Košić

 

 

Sisačka biskupija u sufinaciranje obnove crkve uključit će se s 500 tisuća kuna.Biskup kaže kako je razgovarao i s ministrom kulture o pomoći Ministarstva u obnovi ove crkve.

„Crkve su“, zaključio je biskup Košić,“ne samo simbol nekog mjesta, njegove tradicije već i duhovna uporišta i čuvari kulturnog identiteta“.Najavio je i skoru izgradnju kapele u Zrinu.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.