Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Svjetski dan Roma u DV Sisak Novi obilježen pjesmom i plesom!

Dječji vrtić Sisak Novi ponosi se svojom multikulturalnošću

Dječji vrtić Sisak Novi ponosi se svojom multikulturalnošću

Svjetski dan Roma obilježen je u Dječjem vrtiću Sisak Novi. Vrtić koji pohađuju djeca različitih nacionalnosti ponosi se svojom otvorenošću i postignutim stupnjem multikulturalnosti. Rezultat je to koji nije nastao sam od sebe, već dugotrajnim i upornim radom ravnateljice i zaposlenika vrtića. Dječji vrtić Sisak Novi trenutno  pohađa 533 djece od kojih su njih 36 pripadnici romske nacionalne manjine. Kako bi se njihov dan obilježio na prikladan način, u vrtiću su organizirane brojne aktivnosti. Koje točno, otkrila je Ljubica Ivšić, ravnateljica Dječjeg vrtića Sisak Novi:

 

 

P1140722

 

Svjetski dan Roma dan je proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. Problema u suradnji vrtića i igraonice Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac- Ogranak Caprag nema. Redoviti kontakti i rad na zajedničkim projektima ovdje su pravilo, a ne iznimka.

Igraonicu u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac- Ogranak Caprag svakodnevno pohađa i šestogodišnja Romana Nikolić. Njena majka, Stoja, i više je nego zadovoljna vještinama i znanjem koje njena kćer usvaja u igraonici. Ne radi se samo o učenju onoga što svako dijete mora naučiti, već o nečemu puno obuhvatnijem, kaže Nikolić:

 

 

P1140734

 

Prilagoditi se većini, ali sačuvati svoj identitet ključ je uspješne integracije u multikulturalnom društvu. To zna i Nikolić:

 

 

P1140727

 

Svjetski dan Roma obilježava se svakog 8.travnja u spomen na prvi Svjetski kongres Roma održan 1971.godine u Londonu. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pjesma Đelem, đelem (romski:Išao sam, išao) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim kotačem u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tijekom povijesti.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.