Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

10. međunarodni orguljaški festival ARS ORGANI SISCIAE

„Orguljaška baština Sisačke biskupije“, 04.05.-10.05.2016.

„Orguljaška baština Sisačke biskupije“, 04.05.-10.05.2016.

Capture


Ovogodišnji jubilarni Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae održat će se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, gospođe Kolinde Grabar-Kitarović i Župana Sisačko-moslavačke županije, gospodina Ive Žinića, a pod patronatom sisačkog biskupa mons. Vlade Košića. Organizacija ovogodišnjeg festivala temelji se na volonterskim snagama ravnatelja festivala, mr. art Edmunda Andlera Borića i dipl. muzikologinje Valentine Badanjak Pintarić.

Organizator festivala je Hrvatska udruga Ars organi Sisciae, uz pomoć Ministarstva kulture RH, Sisačke biskupije, Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska te sponzora Orguljaška gradiona Heferer, Supraservis d.o.o., Tiskara Domigraf, Hotel Panonija, Vinarija Marinčić i medijskih pokrovitelja Sisačkog radija, Radio Quirinusa i Novog sisačkog tjednika.

Festival otvara jedan od ponajboljih talijanskih orguljaša Roberto Antonello – dobitnik nekoliko orguljaških nagrada uključujući drugu nagradu za interpretaciju na XVII Grand Prix de Chartres 2000. godine (bio je jedini talijanski finalist u povijesti natjecanja). Nastupa na najvažnijim orguljaškim natjecanjima u Europi, Južnoj Americi i Kanadi. Aktivan kao skladatelj i muzikolog. Umjetnički je ravnatelj Međunarodnog orguljaškog festivala Citta di Treviso i česti član ocjenjivačkog suda na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima za orguljašku izvedbu i kompoziciju. Uz njega će nastupiti i prvi oboist u Orkestru kazališta Olimpic u Vicenzi – Michele Antonello. Na programu su djela Buxtehudea, Händela, Bacha i Geminianija.

Slijedeći dan u crkvi sv. Marije Magdalene na jednim od najvrjednijih orgulja u Hrvatskoj, orguljaški recital izvesti će Yuval Rabin, nagrađivani izraelski orguljaš. Na programu su djela Frescobaldija, Pachelbela i Muffata.

U petak, 6. svibnja, napokon ćemo gostovati u Petrinji u crkvi sv. Lovre i poslušati novopostavljene Hefererove orgulje na kojima će svirati Edmund Andler-Borić, a uz njega će nastupiti i naša sisačka diva svjetskoga glasa Margareta Klobučar, sopran. Izvesti će djela Caccinija, Bacha, Händela, Guilmanta, Fauréa, Duboisa i Mozarta.

Kao i proteklih godina, u subotu smo u Martinskoj Vesi, u crkvi sv. Martina biskupa, gdje će se na povijesnim orguljama M. Heferera predstaviti orguljaška i komorna klasa prof. Ljerke Očić sa Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Na programu su Praetorius, Froberger, Vivaldi, Bach, Daquin, Quantz, Walther i anonimni skladatelji iz Hrvatskog zagorja iz 18. stoljeća. Nastupiti će orguljaši Tea Kulaš, Krešimir Klarić i Katarina Mandić; Antonia Dunjko, sopran; Ivana Kovačević, flauta; Marta Meštrović, oboa; Erika Radusinović, violina; Natalija Jarec, fagot i Tomislav Kreš, trublja.

U nedjelju će nam se predstaviti domaći orguljaš koji već desetljećima živi u Austriji – Ivan Matarić. Na orguljama u Bazilici sv. kvirina u Sisku izvesti će djela Boellmanna, Pintarića, Matarića, Klobučara, Bacha i dvije improvizacije.

Festival završavamo u utorak, 10. svibnja programom u Velikom Kaptolu od 17.30 sati, gdje će nasljednik orguljaške gradione Heferer – Tomislav Heferer – predstaviti ovu višestoljetnu gradionu iz koje su potekle mnoge povijesne orgulje našega kraja. Zatim će se održati kratka promocija CD-a Edmunda Borića Andlera Orguljaška baština Sisačke biskupije koji je izdala Croatia Records 2015. godine. To je drugi nosač zvuka iz najavljene kolekcije zvučnih razglednica orgulja Sisačke biskupije, nastao u okviru djelovanja Hrvatske udruge Ars organi Sisciae. Snimljen je na orguljama u Selima, povodom 250-te obljetnice župe sv. Marije Magdalene. Ove je godine kandidiran za nominaciju diskografske nagrade Porin u tri kategorije: za najbolji album klasične glazbe 2015. (Edmund Borić Andler); za najbolju snimku albuma klasične glazbe (Vinko Šincek) i za najbolju produkciju albuma klasične glazbe (Valentina Badanjak Pintarić). Također, najavit će se i slijedeći CD iz Volodera.

Festival tradicionalno zatvaramo Misom zahvalnicom u Katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku u 19 sati. Misu će izvesti HPD Slavulj Petrinja pod ravnanjem dirigenta Josipa degl’Ivellia, a uz pratnju Nikole Cerovečkog na orguljama. Zbor će izvesti pjesme K. Odaka, Marovića, Molfina, Crocea, Ilariona, Bartoluccija kao i djela Josipa degl‘Ivellia Missa Orbis Factor – za gregorijansko pjevanje, mješoviti zbor i orgulje, u spomen 300. godišnjice posvete Dubrovačke katedrale Velike Gospe (1713. – 2013.), posvećeno katedralnim madrigalistima u Dubrovniku i njihovoj voditeljici i orguljašici Margiti Cetinić; Misa na čast svetoga Vlaha za mješoviti zbor i orgulje ad. lib, posvećeno dubrovačkom biskupu msgr. Dr. Želimiru Puljiću.

I ovo festivalsko izdanje prati bogata programska knjižica u kojoj ove godine donosimo detaljno izvješće inventarizacije orguljaške baštine Sisačke biskupije. Programsku knjižicu i festivalski program jubilarnog Ars organi Sisciae poklanjamo našoj publici, stoga je ulaz na sva događanja slobodan. Vidimo se na 10. Ars organi Sisciae!


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.