KULTURA

10. međunarodni orguljaški festival ARS ORGANI SISCIAE

„Orguljaška baština Sisačke biskupije“, 04.05.-10.05.2016.

„Orguljaška baština Sisačke biskupije“, 04.05.-10.05.2016.


Ovogodišnji jubilarni Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae održat će se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, gospođe Kolinde Grabar-Kitarović i Župana Sisačko-moslavačke županije, gospodina Ive Žinića, a pod patronatom sisačkog biskupa mons. Vlade Košića. Organizacija ovogodišnjeg festivala temelji se na volonterskim snagama ravnatelja festivala, mr. art Edmunda Andlera Borića i dipl. muzikologinje Valentine Badanjak Pintarić.

Organizator festivala je Hrvatska udruga Ars organi Sisciae, uz pomoć Ministarstva kulture RH, Sisačke biskupije, Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska te sponzora Orguljaška gradiona Heferer, Supraservis d.o.o., Tiskara Domigraf, Hotel Panonija, Vinarija Marinčić i medijskih pokrovitelja Sisačkog radija, Radio Quirinusa i Novog sisačkog tjednika.

Festival otvara jedan od ponajboljih talijanskih orguljaša Roberto Antonello – dobitnik nekoliko orguljaških nagrada uključujući drugu nagradu za interpretaciju na XVII Grand Prix de Chartres 2000. godine (bio je jedini talijanski finalist u povijesti natjecanja). Nastupa na najvažnijim orguljaškim natjecanjima u Europi, Južnoj Americi i Kanadi. Aktivan kao skladatelj i muzikolog. Umjetnički je ravnatelj Međunarodnog orguljaškog festivala Citta di Treviso i česti član ocjenjivačkog suda na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima za orguljašku izvedbu i kompoziciju. Uz njega će nastupiti i prvi oboist u Orkestru kazališta Olimpic u Vicenzi – Michele Antonello. Na programu su djela Buxtehudea, Händela, Bacha i Geminianija.

Slijedeći dan u crkvi sv. Marije Magdalene na jednim od najvrjednijih orgulja u Hrvatskoj, orguljaški recital izvesti će Yuval Rabin, nagrađivani izraelski orguljaš. Na programu su djela Frescobaldija, Pachelbela i Muffata.

U petak, 6. svibnja, napokon ćemo gostovati u Petrinji u crkvi sv. Lovre i poslušati novopostavljene Hefererove orgulje na kojima će svirati Edmund Andler-Borić, a uz njega će nastupiti i naša sisačka diva svjetskoga glasa Margareta Klobučar, sopran. Izvesti će djela Caccinija, Bacha, Händela, Guilmanta, Fauréa, Duboisa i Mozarta.

Kao i proteklih godina, u subotu smo u Martinskoj Vesi, u crkvi sv. Martina biskupa, gdje će se na povijesnim orguljama M. Heferera predstaviti orguljaška i komorna klasa prof. Ljerke Očić sa Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Na programu su Praetorius, Froberger, Vivaldi, Bach, Daquin, Quantz, Walther i anonimni skladatelji iz Hrvatskog zagorja iz 18. stoljeća. Nastupiti će orguljaši Tea Kulaš, Krešimir Klarić i Katarina Mandić; Antonia Dunjko, sopran; Ivana Kovačević, flauta; Marta Meštrović, oboa; Erika Radusinović, violina; Natalija Jarec, fagot i Tomislav Kreš, trublja.

U nedjelju će nam se predstaviti domaći orguljaš koji već desetljećima živi u Austriji – Ivan Matarić. Na orguljama u Bazilici sv. kvirina u Sisku izvesti će djela Boellmanna, Pintarića, Matarića, Klobučara, Bacha i dvije improvizacije.

Festival završavamo u utorak, 10. svibnja programom u Velikom Kaptolu od 17.30 sati, gdje će nasljednik orguljaške gradione Heferer – Tomislav Heferer – predstaviti ovu višestoljetnu gradionu iz koje su potekle mnoge povijesne orgulje našega kraja. Zatim će se održati kratka promocija CD-a Edmunda Borića Andlera Orguljaška baština Sisačke biskupije koji je izdala Croatia Records 2015. godine. To je drugi nosač zvuka iz najavljene kolekcije zvučnih razglednica orgulja Sisačke biskupije, nastao u okviru djelovanja Hrvatske udruge Ars organi Sisciae. Snimljen je na orguljama u Selima, povodom 250-te obljetnice župe sv. Marije Magdalene. Ove je godine kandidiran za nominaciju diskografske nagrade Porin u tri kategorije: za najbolji album klasične glazbe 2015. (Edmund Borić Andler); za najbolju snimku albuma klasične glazbe (Vinko Šincek) i za najbolju produkciju albuma klasične glazbe (Valentina Badanjak Pintarić). Također, najavit će se i slijedeći CD iz Volodera.

Festival tradicionalno zatvaramo Misom zahvalnicom u Katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku u 19 sati. Misu će izvesti HPD Slavulj Petrinja pod ravnanjem dirigenta Josipa degl’Ivellia, a uz pratnju Nikole Cerovečkog na orguljama. Zbor će izvesti pjesme K. Odaka, Marovića, Molfina, Crocea, Ilariona, Bartoluccija kao i djela Josipa degl‘Ivellia Missa Orbis Factor – za gregorijansko pjevanje, mješoviti zbor i orgulje, u spomen 300. godišnjice posvete Dubrovačke katedrale Velike Gospe (1713. – 2013.), posvećeno katedralnim madrigalistima u Dubrovniku i njihovoj voditeljici i orguljašici Margiti Cetinić; Misa na čast svetoga Vlaha za mješoviti zbor i orgulje ad. lib, posvećeno dubrovačkom biskupu msgr. Dr. Želimiru Puljiću.

I ovo festivalsko izdanje prati bogata programska knjižica u kojoj ove godine donosimo detaljno izvješće inventarizacije orguljaške baštine Sisačke biskupije. Programsku knjižicu i festivalski program jubilarnog Ars organi Sisciae poklanjamo našoj publici, stoga je ulaz na sva događanja slobodan. Vidimo se na 10. Ars organi Sisciae!


 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version