Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

11. svibnja 1926. osnovana je tvrtka Mercedes-Benz

Gottlieb Daimler i Carl Benz ujednili svoje tvrtke u zajedničku Daimler-Benz AG

Gottlieb Daimler i Carl Benz ujednili svoje tvrtke u zajedničku Daimler-Benz AG

Gottlieb Daimler i Carl Benz su na današnji dan 1926. godine osnovali tvrtku Mercedes-Benz. Počeci tvrtke sežu u osamdesete godine 19. stoljeća, kada su dvojica poduzetnih izumitelja neovisno izumili automobile pokretane motorima s unutarnjim izgaranjem.

Daimler je radio s Wilhelmom Maybachom, s kojim je izumio i četverotaktni motor, u Cannstattu pokraj Stuttgarta, dok je Benz svoju radionicu imao u Mannheimu, a ne postoji zapis da su se oba izumitelja ikad upoznala. Naziv Mercedes potječe iz 1900. kada je austrijsko-mađarski diplomat i trgovac automobilima Emil Jellinek od Daimlerove tvrtke naručio 36 automobila te zatražio da se ih nazove po njegovoj kćeri Mercedes Jellinek.

1902. ime Mercedes je zaštićeno kao naziv marke dok je trokraka zvijezda, koja simbolizira Daimlerovu ideju o proizvodnji prometala za promet zemljom, zrakom i vodom, kao zaštitni znak uvedena 1909. te se od 1910. njome označuju svi proizvodi tvrtke. 1926. Daimlerova i Benzova tvrtka se ujedinjuju u tvrtku nazvanu Daimler-Benz AG iz čega je kasnije nastao današnji naziv Mercedes-Benz.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.