Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

12. svibnja 1797. ukinuta je Mletačka Republika

Mletački dužd Ludovico Manin izvršio predaju Venecije Napoleonu i abdicirao

Mletački dužd Ludovico Manin izvršio predaju Venecije Napoleonu i abdicirao

Na današnji dan 1797. godine ukinuta je Mletačka Republika, nakon gotovo tisućugodišnjeg postojanja. Tog je dana posljednji mletački dužd Ludovico Manin izvršio predaju Venecije Napoleonu i abdicirao.

Veliko vijeće na to je proglasilo ukidanje Republike. Veliki dijelovi Istre i Dalmacije, koji su stoljećima bili u sastavu Mletačke Republike, pripali su Austriji, a mletačke talijanske posjede uzeo je Napoleon. Posljednji dužd napustio je Duždevu palaču dva dana kasnije, a zatim su francuski vojnici umarširali u Veneciju. Svrgnuti dužd morao je predati oznake vlasti, naročito slavnu duždevsku kapu (corno ducale). Kad je kasnije znao šetati gradom ponekad su ga napadali ljutiti građani zbog toga što je predao grad Francuzima.

Njegova odluka o predaji bila je zapravo motivirana željom da se spriječi krvoproliće građana. Umro je 1802. godine, ostavivši 110,000 dukata za potrebe siročadi, djevojaka koje su trebale miraz i gradskog azila za duševne bolesnike. Tako je završila Mletačka Republika, svojedobno jedna od najmoćnijih pomorskih i gospodarskih sila svijeta. Naša Dubrovačka Republika ugašena je desetak godina kasnije, 1808. godine, također pod utjecajem Napoleona Bonapartea.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.