Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

140 godina proslavljeno u Bruxellesu

Hrvatske vatrogasce ugostila je zastupnica Marijana Petir

Uoči velike proslave 140. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice te neposredno uoči blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir je u Bruxellesu ugostila hrvatske vatrogasce – članove predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice i vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije.

Zastupnica Petir, i sama članica dobrovoljnog vatrogasnog društva, ugostila je hrvatske vatrogasce u Bruxellesu kako bi s njima obilježila ovu važnu obljetnicu te ponosno predstavila njihov vrijedan rad zastupnicima u Europskom parlamentu i njihovim belgijskim  kolegama, vatrogascima iz Bruxellesa, Antwerpena i Liegea.

20160503_111949 20160502_131622

„Dobrovoljni vatrogasci pravi su primjer kakvi ljudi trebamo biti – spašavajući ljude i imovinu, dajući sve od sebe za druge, bez ikakve naknade, odričući se često svog slobodnog vremena pomažući onima u potrebi“, kazala je zastupnica Petir.

Zastupnica Petir dobro zna s kojim se problemima vatrogasci susreću te smatra kako EU ima odgovornost zaštititi njihovo zdravlje i sigurnost, baš kao što oni štite sve građane EU. Stoga je za hrvatske vatrogasce Marijana Petir organizirala konferenciju o vatrogastvu u Europskom parlamentu na kojoj su govorili i predstavnici Europske komisije.

Petir EPP

Ustroj hrvatskog vatrogastva predstavio je zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajedniceStjepan Ptiček. Ptiček je pojasnio kako HVZ ima 150 000 članova od čega 60 000 operativnih članova, koji sudjeluju na 30.000 izvanrednih intervencija godišnje, uz one redovne koje se odnose na gašenje požara. Govoreći o izazovima, Ptiček je istaknuo da je nužno definirati HVZ kao nadležno tijelo za vatrogastvo kao i iznaći model financiranja vatrogastva  koji bi omogućio isti stupanj zaštite na cijelom području Republike Hrvatske.

20160503_094740

O europskoj strategiji zaštite od požara govorila je Anđelka Toto-Ormuž ispred organizacije Fire Safe Europe koja se bavi poboljšanjem zaštite od požara u zgradama. Toto-Ormuž je pojasnila kako je potrebno standardizirati uvjete u svim zemljama članicama EU navodeći kao primjer da djeca u školama u Njemačkoj imaju deset metara do najbližeg izlaza u slučaju nužde, a ona u Italiji čak šezdeset. Govorila je i o opasnosti od toksičnosti materijala za gradnju objekata koja nije regulirana na razini EU.

vatr 2vatr 1

Chris Addiers, predsjednik Udruženja vatrogasnih zajednica Europske unije (FEU) i voditelj vatrogasne brigade Antwerpen je rekao kako je nužno da vatrogasci budu proaktivniji i integriraniji u društvo zbog svoje važne uloge. Addiers je u radu vatrogasaca istaknuo i važnost komunikacije u kriznim situacijama te, u tom smislu, prednosti koje donose društvene mreže. Založio se za bolju edukaciju vatrogasaca kako bi bili bolje pripremljeni za posebne krizne situacije kojih je nažalost sve više.

Zamjenica Voditelja odjela za radne uvjete Glavne uprave Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Marie Lagarrigue iznijela je pregled relevantnog zakonodavstva EU povezanog s radnim uvjetima, sigurnošću na radu i zdravljem vatrogasaca. Iako se dobrovoljni vatrogasci tretiraju kao volonteri te njihov dobrovoljan rad uglavnom nije reguliran na razini EU, Lagariggue je istaknula kako je ipak nužno usuglasiti minimalne standarde koje nacionalni propisi moraju doseći. U to zasigurno spada i propisan obvezan odmor, kao i zaštita na radu te osobna zaštitna oprema. No,rekla je da dok traje intervencija, propisani odmor od 11 sati se ne koristi sve dok intervencija ne završi a potom se koristi za onoliko dana u cijelosti koliko je trajala intervencija.

Tapani Mikkeli, voditelj odjela za održivu gradnju Glavne uprave Europske komisije za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te malo i srednje poduzetništvo upoznao je hrvatske vatrogasce s regulativama za gradnju te istaknuo kako je nužno uspostaviti harmonizaciju standarda za proizvode na nivou EU. Rekao je i kako bi proizvodi za gradnju morali biti testirani i takvi krenuti na EU tržište. Kad bi se postiglo da su građevinski materijali vatrootporni, jedino zapaljivo u prostorima bila bi roba i namještaj čime se može reći da bi tako građene zgrade bile relativno “zdrave” zgrade ako su pod takvim standardima građene, zaključio je Mikkeli.

SAM_2366 SAM_2408

Konferenciji je prisustvovao i veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji Mario Nobilo. Ponosan na njihov rad, Nobilo je hrvatskim vatrogascima koje je u Bruxellesu ugostila zastupnica Petir, čestitao 140. obljetnicu HVZ-a.

Drugog dana svog dvodnevnog posjeta Bruxellesu hrvatski su vatrogasci posjetili svoje briselske kolege u glavnom vatrogasnom stožeru u Bruxellesu gdje su iz prve ruke saznali kako su organizirani belgijski vatrogasci te kakvom opremom raspolažu profesionalni vatrogasci u Bruxellesu, a predstavljen im je i rad dobrovoljnih vatrogasca iz Liegea. U Belgiji je sveukupno 18 tisuća profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca. Profesionalce u potpunosti financira belgijska vlada, kao i opremu za dobrovoljne vatrogasce koji dobivaju naknadu po izlasku na intervenciju. U Bruxellesu djeluju samo profesionalni vatrogasci (njih nešto više od 1000), dok u ostalim dijelovima Belgije zajedno rade u zaštiti od požara i spašavanju stanovništva jednako profesionalci i dobrovoljci. Hrvatskim su vatrogascima briselski kolege prezentirali i svoj program obuke, a upoznali su ih i s raznim specijaliziranim timovima s kojima raspolažu. Trosatni posjet završio je razgledavanjem vatrogasnog stožera – najvećeg u Belgiji – vozila i opreme, a briselski su vatrogasci svim hrvatskim kolegama osigurali poklone za uspomenu dok su hrvatskoj zastupnici Marijani Petir darovali personaliziranu vatrogasnu kacigu.

20160503_09523720160503_09465920160503_095024

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.