Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

22. svibnja 1906. patentiran je leteći stroj braće Wright

Pioniri zrakoplovstva tri su godine ranije uspjeli poletjeti svojim avionom Flyer I

Pioniri zrakoplovstva tri su godine ranije uspjeli poletjeti svojim avionom Flyer I

Braća Orville i Wilbur Wright su na današnji dan 1906. godine patentirali pod šifrom svoj ‘leteći stroj’ u patentnom uredu SAD-a.

Pioniri zrakoplovstva tri su godine ranije uspjeli poletjeti svojim avionom Flyer I, prvim zrakoplovom s motorom, i u 12 povijesnih sekundi preletjeti 37 metara. Iako je Orville 1905. godine uspio izvesti prvi kružni let spustivši se na mjesto uzlijetanja, a Wilbur je čak letio s putnicima, američki novinari proglasili su ih lažljivom braćom, a njihov avion utopijom. U to vrijeme mnogi graditelji u Francuskoj pokušavali su napraviti avion. Svi su čuli za braću Wright i željeli doznati što više o smještaju kormila, motora i obliku krila, ali braća Wright su to tajila.

Ipak, 1905. godine su poslali pismo poznatom francuskom graditelju aviona Ferdinaddu Feberu i ponudili mu ugovor za sklapanje aviona sposobnih za letove od 40 km i avione koji mogu prevoziti putnike. Faber je to prihvatio te je Wilbur 1908. godine dopremio zrakoplov u Francusku i unatoč velikom interesu u početku radio samo kratke pokusne letove.

U rujnu 1908. godine Wilbur je odlučio prekinuti ponovna pisanja o ‘lažljivoj braći’ te je nakon polijetanja ostao u zraku 1 sat, 31 minutu i 25 sekundi tijekom kojih je prešao 66,6 kilometara i postigao tada nevjerojatnu brzinu od 60km/h zaprepastivši gledatelje i udarivši konkretne temelje razvoju zrakoplovstva.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.