Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

24. svibnja 1626. Europljani su kupili Manhattan za 24 dolara

Nizozemski pomorac Peter Minuit kupio je otok od lokalnog indijanskog plemena

Nizozemski pomorac Peter Minuit kupio je otok od lokalnog indijanskog plemena

Na današnji dan davne 1626. godine obavljena je jedna od najpoznatijih transakcija u povijesti. Nizozemski pomorac Peter Minuit kupio je od lokalnog indijanskog plemena otok Manhattan za robu u vrijednosti 60 nizozemskih guldena.

Jedan povjesničar je kasnije preračunao da bi tih 60 guldena vrijedilo oko 24 dolara. Današnji povjesničari smatraju da je vrijednost bila nešto veća, ali, u svakom slučaju, radilo se o relativno malom iznosu s obzirom na vrijednost zemljišta na kojem danas leži središte New Yorka. Otok Manhattan ima površinu od 59.5 kvadratnih kilometara (odgovara otprilike površini hrvatskih otoka Šolte ili Pašmana).

Na otoku danas živi oko 1,6 milijuna ljudi, no preko radnog dana broj stanovnika naraste na više od 4 milijuna, tako da otok zapošljava oko dvije trećine stanovništva New Yorka. BDP cijelog New Yorka godišnje iznosi oko 1,200 milijardi dolara (cijela Hrvatska ima BDP od oko 60 milijardi dolara). Tvrtka Google nedavno je na Manhattanu kupila zgradu rekordne vrijednosti od 1.9 milijardi dolara. Samo ime Manhattan navodno dolazi od indijanske riječi za “otok s mnogo brežuljaka”.

Navedeni kupac Manhattana Peter Minuit bio je na čelu kolonije nazvane “Nova Nizozemska”. Glavno središte te kolonije bio je Fort Amsterdam, na samom južnom vrhu Manhattana. Oko te će tvrđave kasnije narasti naselje Novi Amsterdam, koje će promijeniti ime u Novi York (New York) kad ga preuzmu Britanci od Nizozemaca 1665. godine.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.