Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

7. svibnja 1946. položeni su temelji korporacije Sony

Treći proizvođač televizora u svijetu i jedna od najvećih elektroničkih kompanija

Treći proizvođač televizora u svijetu i jedna od najvećih elektroničkih kompanija

Na današnji dan položeni su temelji divovske japanske korporacije Sony. Naime, tog su dana 1946. godine Masaru Ibuka i Akio Morita osnovali u Tokiju kompaniju za prodaju električne opreme, pod imenom “Tokyo Tsushin Kogyo”.

Ime Sony počeli su koristiti tek od 1955. godine i to zbog američkog tržišta na kojem je ime “Tokyo Tsushin Kogyo” bilo teško izgovorljivo. Slično se i japanski Panasonic izvorno zvao Matsushita. Spomenuti Masaru Ibuka i Akio Morita prije nego što su osnovali kompaniju služili su za vrijeme Drugog svjetskog rata u Japanskoj carskoj mornarici (Morita je bio čak i časnik). Ondje su se njih dvojica i upoznali. Dakako, Japanska carska mornarica izvršila je poznati napad na Pearl Harbour i zadala je mnogo nevolja Amerikancima tijekom rata.

Kad je Masaru Ibuka nakon rata napustio mornaricu, osnovao je u Tokiju prodavaonicu električne opreme, i to u jednoj bombama razrušenoj robnoj kući. Već sljedeće godine Ibuki se pridružio Morita, kao kolega iz mornarice, i zajedno su pokrenuli kompaniju. Bili su to skromni počeci onoga što će postati Sony. Do danas Sony je postao multinacionalna korporacija, no sjedište joj je i dalje u Tokiju.

Danas su treći po veličini proizvođač televizora u svijetu i jedna od najvećih elektroničkih kompanija uopće. Ime Sony odabrano je pedesetih godina 20. stoljeća radi podilaženja američkim kupcima. Naime, ime “Sony” slično je latinskom nazivu za zvuk (sonus) i američkom izrazu “sonny boy” koji je bio popularan 1950-tih (otprilike kao naše “momak”).


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.