Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Bleiburg: u počast nevinim žrtvama

Župan Ivo Žinić položio vijenac

Župan Ivo Žinić položio vijenac

U Bleiburgu je u subotu, 14. svibnja 2016. godine, obilježena 71. obljetnica bleiburške tragedije i tragedije Križnog puta. Komemoraciji, koja je održana pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, je nazočio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.


bl 3


Žinić je položio vijenac predvodeći izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije, ali i kao dio izaslanstva Hrvatske demokratske zajednice.


bl 2


U ime Hrvatskog sabora okupljenima se obratio akademik Željko Reiner koji je u svom govoru naglasio da komemoracija u Bleiburgu nije mjesto za veličanje ustaštva i NDH nego mjesto na kojem se odaje počast nevinim žrtvama.

„Onima koji žele umanjiti, prikriti ili revitalizirati zločine koji su se ovdje dogodili poručujem da nismo ovdje, kao što to neki pokušavaju prikazati, došli izraziti žaljenje za NDH ili opravdati ustaške zločine, nego iskazati poštovanje nevinim žrtvama komunističkih zločina. Došli smo ovdje izraziti sućut tisućama žrtava komunizma koji su izgubili živote. Nisu svi izgubili živote ovdje jer su mnogi odvedeni na stratišta diljem bivše države, ali ovo mjesto simbolizira sva ta stratišta kao što Jasenovac simbolizira stratišta ustaških žrtava.“ – poručio je u svom govoru okupljenima predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.