Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

HKUD “Mošćenica” u Poljskoj

Festival kulture

Festival kulture

Na tradicionalnoj manifestaciji “III. Festiwal Kultury Miast Partnerich” u poljskom gradu Piotrkowu Trybunalskom proteklog vikenda, 28. i 29. svibnja 2016. godine, sudjelovali su članovi Hrvatskog kulturno umjetničkog društva „Mošćenica“ iz Mošćenice. Mošćeničani su ovom prilikom predstavljali svoje mjesto, svoj grad i svoju državu.

moš 1polj

Svojim pjevačkim i plesnim umijećem oduševili su poljsku publiku i odlično predstavili tradiciju i kulturu našega kraja. Uz naše predstavnike nastupali su i predstavnici Rusije, Latvije, Rumunjske, Srbije i Mađarske.

moš 6
Festival kulture gradova prijatelja u Piotrkowu Trybulanskom ove godine održan je treći put za redom i poveznica je mnogobrojnih prijateljstvima svih gradova koji sudjeluju. Za predstavnike grada Petrinje ovo je bilo novo i lijepo iskustvo.

moš 5polj 2
Predstavnici Grada Petrinje i HKUD-a Mošćenica ovom prigodom posjetili su mjesto Moszczenicu u blizini Piotrkowa Trybunalskog koje nosi isto ime kao naše petrinjsko naselje. Zanimljivo je da naselja osim imena i blizine urbanog središta grada dijele i kulturno umjetnički rad, te je stoga HKUD Mošćenica i u poljskoj Moszczenici izveo nekoliko tradicionalnih pjesama i plesova u pratnji odličnog harmonikaša, također Mošćeničana, Pavla Anića. Prije samog nastupa dočekali su ih čelni ljudi Moszczenice, Krzysztof Jędrzejczyk, načelnik općine Moszczenica, Iwona Pietrkowska, predsjednica Općinskog vijeća i Jerzy Korytkowski, direktor Kulturnog centra. Pokazali su svoje znamenitosti te svoje veliko gostoprimstvo.
Upoznali su ih i s radom glavnog skladišta IKE-e za istočnu Europu koja je u Moszczenici sagradila jednu od najmodernijih škola u vrijednosti 2.000.000, 00 eura koju su, također, obišli. Potom su obišli i njihov Vatrogasni dom, crkvu Sv. Ane i Benedikta te još jednu osnovnu školu.

moš 2moš 3

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.