Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

“Marijo svibnja kraljice”

VS Rusalke iz Kutine na gostovanju u Baranji

VS Rusalke iz Kutine na gostovanju u Baranji

Na poziv Društva prijatelja baranjskih starina ‘Ižip’ iz Topolja, koji već 15. godina organiziraju smotru crkvenog pučkog pjevanja pod nazivom ‘Marijo svibnja kraljice’ pozvane su i VS Rusalke iz Kutine.

šokci 1

‘Marijo svibnja kraljice’ je smotra koja se održava u jedinstvenom prostoru Crkve sv. Petra i Pavla u Topolju (Baranja). Crkvu je na dunavskom rukavcu dao podignuti 1722. godine princ Eugen Savojski, kao znak zahvalnosti Bogu za pobjedu nad Turcima. Crkva je spomenik kulture I. kategorije. Po osebujnosti arhitektonskog oblikovanja ubraja se među najznačajnije barokne sakralne građevine u Hrvatskoj.

Na smotri su osim Zbora Milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova, nastupilo 12 pjevačkih skupina iz Hrvatske i Mađarske, koje su izvodile marijanske pučke crkvene napjeve.

Prije smotre bila je otvorena prigodna izložba kojom se obogatio program 15. smotre, a izložene su bile krunice iz obiteljske zbirke prof. Eve Ćeliković, te fotografije pod nazivom Memento sv. Petar 2002.- 2016. autora Maria Romulića, Ljiljanke Mintoš Svoboda, Vjerana Vidakovića, Marije Keler i Damira Doležala.

 

Moslavački kraj predstavile su VS Rusale iz Kutine s dvije pjesme i to: ‘Ko je mene volio do gospe i O, mila majko nebeska.  Nastupale su u replikama surki načinjenih prema akvarelima Sndora Erdödyja iz 1837. godine.

špkci 2

Prije smotre, članice VS Rusalke su razgledale etnografsku zbirku Šokačka kuća, u Topolju, uz stručno vodstvo Damira Doležala.

šokci 3

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.