Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

“Neozbiljna, neodgovorna i štetna…”

Gospodo političari, stavite se u službu građana koji su vas izabrali !

Gospodo političari, stavite se u službu građana koji su vas izabrali !

Priopćenje sisačkog ORaH-a:

“Ovih dana je za grad Sisak i Sisačko moslavačku županiju glavna tema opća bolnica „Dr. Ivo Pedišić“. Odustajanje Vlade RH od ovoga projekta je s pravom izazvalo reakciju svih političkih i stručnih čimbenika.

Ova neozbiljna, neodgovorna i štetna politička odluka će dugoročno nanijeti veliku materijalnu štetu gradu Sisku i Sisačko moslavačkoj županiji, te spriječiti razvoj ovog kraja.

No krenimo redom:

Opća bolnica „Dr. Ivo Pedišić“ pokrenula je inicijativu izgradnje novog bolničkog kompleksa, dala izraditi potrebnu projektnu dokumentaciju kojom se dobila lokacijska i građevinska dozvola, te je zahvaljujući lobiranju stručnog tima bolnice pred Europskom komisijom, osiguran njihov udjel u investiciji vrijednoj 150 mil. kn. U razvoju projekta politika na svim  razinama vlasti jednostavno nije imala ništa s time, dapače čak i od tadašnjeg resornog ministra su dolazila negativna očitovanja. Tek kada su sve prepreke savladane, lokalna politika dala je formalnu podršku projektu pripisujući sebi rezultate. U trenutku kada je novac od EK već praktično odobren, preko noći se mijenjaju pravila, Vlada odustaje od projekta, sustavom ravnomjerne raspodjele niti jedna bolnica ne može dobiti više od 50 mil. kn, što dakako ni izdaleka dovoljno za dovršenje projekta koji staje na trećini i ne može se uspostaviti njegova funkcionalnost. Potrebno je nanovo izraditi projekte i provesti ostale aktivnosti koje prate razvoj projekta.

Postavlja se pitanje tko će biti odgovoran za nastale štete? : materijalna šteta izrade dokumentacije (više od 3 mil. kn), gubitak štete iz sudskog spora jer je potpisan ugovor s međunarodnim konzorcijem o izgradnji objekta (naravno da će doći do sudskog spora i da slijedi plaćanje štete), neizravna šteta jer je projekt odobrila EK, a da ne govorimo o gubitku ugleda za RH kod međunarodnih institucija!

Interesantna su mlaka i neprimjerena reagiranja lokalnih političara na ovu odluku.

Župan Sisačko moslavačke županije izjavljuje da mu je žao što je ministar Nakić „izašao sa ovakvim stavom“. Umjesto žaljenja, Župan je dapače trebao aktivirati cjelokupnu javnost, lobirati unutar stranačkih i koalicijskih kadrova i poduprijeti ovaj hvale vrijedan projekt bez obzira na stranačku pripadnost. Župan je očigledno, po uzoru na sve dosadašnje političare iz Siska i Sisačko moslavačke županije odlučio ne suprotstavljati se autoritetima s ciljem da im se osobno ne zamjeri, što je Sisak i regiju u povijesti kontinuirano dovodilo do nazadovanja i izostanka bilo kakve perspektive, što je na žalost situacija u kojoj se sada nalazimo.

S druge strane političkog spektra dolaze istupi u javnosti s nerealnim i neostvarivim prijedlogom da se osnivačka prava Bolnice prenesu na Grad Sisak. To je neozbiljna i neodgovorna izjava kojoj je jedina svrha jeftino prikupljanje političkih bodova. To bi ujedno značilo da će Grad sanirati postojeće dugove i osigurati sredstva za daljnje funkcioniranje bolnice, što nije realno i za očekivati.

Stoga pozivamo sve političke opcije, ali i pojedince, koji imaju bilo kakve mogućnosti utjecaja, da ujedine snage i zajedničkim se naporima suprotstave ovakvim neodgovornim i štetnim političkim odlukama.

Stoga gospodo političari, ujedinite snage jer ovo je za opće dobro građana Siska i Sisačko moslavačke županije. Ostavite se jalovog politikantstva jer su građani toga siti, a i nisu to zaslužili.

Gospodo političari, stavite se u službu građana koji su vas izabrali!”

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.