Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Petrinja partner u dva URBACT projekta

“Agri -Urban” i “City Centre Doctor”

"Agri -Urban" i "City Centre Doctor"

 

U petrinjskoj Gradskoj upravi danas je održana prezentacija aktivnosti u kojima Grad Petrinja sudjeluje kroz dva projekta međunarodne suradnje u sklopu programa URBACT III .Riječ je o projektima „Agri – Urban“ i „City Centre Doctor“.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović:

 

 

Kroz Ured gradonačelnika želimo aktivnije uključiti sve firme u našem gradu u projekte koje Grad kandidira na natječaje Države i EU fondova.Jedan od primjera takvih projekata je i projekt vodoopskrbe i odvodnje, kaže Dumbović koji je danas objavio i dobru vijest:

 

DSC05629

 

 

 

Dumbović je podsjetio i kako je gradsko Komunalno poduzeće kroz različite projekte u protekle tri godine povuklo oko 30 milijuna kuna iz različitih fondova.Planira se, kaže, i apliciranje Poslovne zone Mošćenica – Poljana na natječaje za komunalnu infrastrukturu .

 

 

O URBACT projektima koji su ušli u drugu fazu provedbe, u kojima Grad Petrinja sudjeluje kao partner, govorile su danas Edisa Mašinović, viša stručna suradnica za koordinaciju projekata Grada Petrinje i Katarina Ivančić, koordinatorica Urbact lokalne grupe projekta „City Centre Doctor“.

Edisa Mašinović o projektu „Agri Urban“.

 

 

Ciljevi projekta „Agri Urban“ su inovacija i novi poslovni modeli u poljoprivredno-prehrambenom sustavu, razvoj alternativnih načina razumijevanja veza između urbanih i ruralnih prostora kroz integrirani urbani fokus te stvaranje novih radnih mjesta.Uz Petrinju, partneri u ovom projektu su jedna lokalna akcijska grupa iz Španjolske te devet gradova – iz Švedske, Latvije, Portugala, Španjolske, Italije, Belgije, Velike Britanije, Grčke i Francuske.Za Petrinju je u ovom projektu od ukupnih 750.000 predviđeno 50.000 eura.Projekt će se provoditi iduća 24 mjeseca.

 

O Ubact projektu „City Centar Doctor“, izvijestila je Katarina Ivančić, stručna suradnica u petrinjskoj Razvojnoj agenciji „PETRA“:

 

 

Partneri Petrinje u ovom projektu su gradovi iz Italije, Irske,Poljske,Španjolske, Portugala,Nizozemske, Slovenije, Francuske i Češke.U sklopu projekta održat će se se šest studijskih posjeta među gradovima partnerima, a cilj je izrada integriranog akcijskog plana.Ukupan proračun ovog projekta iznosi 647.000 eura.Za Petrinju je predviđeno 40.000 eura.

 

 

Direktorica petrinjske Razvojne agencije PETRA, Lana Modrovčić Ljubojević, kazala je kako odabir Petrinje kao partnera u ova dva projekta predstavlja značajan uspjeh i  pokazuje da je Petrinja postala prepoznatljiva u EU, dakle i izvan svojih lokalnih okvira.

 

Željka Tonković, stručna suradnica u petrinjskoj Razvojonoj agenciji izvijestila je pak o dva EU projekta prekogranične suradnje u kojima Petrinja sudjeluje .

 

 

Drugi projekt odnosio bi se na dodatno uređenje petrinjskog Kupališta, a u njemu bi partner bila općina Novi Grad iz BiH.Dostupna potpora u ovim projektima je minimalno 400.000 eura.

 

 

Za održavanje prezentacije aktivnosti u sklopu URBACT-a III izabran je, kaže gradonačelnik Dumbović, upravo današnji 9.svibnja koji se obilježava kao Dan Europe.U Tjednu Europe, građanima Petrinje bit će na štandu u gradskom parku dostupne informacije o svim projektima koji su aplicirani na različite natječaje kako bi dobili uvid o tome što se i kako seu Gradu radi.

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.