Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

Prvi električni automobil za gradske službe grada Siska

poticaj Fonda za zaštitu okoliša

poticaj Fonda za zaštitu okoliša

Trgovačko društvo Sisak projekti nabavili su prvi električni automobil putem natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) „Čistiji transport – Sufinanciranje nabave električnih i hibridnih vozila”. Vozilo je nabavljeno za potrebe Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalni sustav, a direktor Sisak projekata Julije Katančević uručio je danas ključeve električnog automobila privremenom pročelniku UO za gospodarstvo i komunalni sustav Petru Lerotiću.

EL 2

Električno vozilo, marke VW e-UP, nabavljeno je uz maksimalni iznos poticaj od gotovo 70.000 kuna. Trošak vožnje jednog kilometara ovog automobila je manje od deset lipa i omogućuje domet od 160 kilometara, najveću brzinu od 130 km/h i nudi 8 godina jamstva na bateriju. Elektro motor razvija 82 KS te do 100 km/h ubrzava za 12.4 sekunde.
Kako bi se omogućilo neometano korištenje ovog automobila Sisak projekti prijavili su postavljanje električne punionice na natječaj za sufinanciranje čija se realizacija očekuje u narednih 60 dana, a postavljanje punionice do jeseni ove godine.
Ovakvi automobili nemaju emisiju štetnih plinova u atmosferu odnosno njihovim korištenjem smanjuje se štetan utjecaj na okoliš, smanjuje se potrošnja fosilnih goriva (neobnovljivih izvora energije), podrazumijevaju smanjenje troškova održavanja te veću sigurnost u prometu, nude manje porezno opterećenje i cijenu servisa i smanjuje se zagađenost okoliša bukom. Procjenjuje se da gotovo 20 % stanovnika EU pati od buke čije se razine smatraju neprihvatljivima.
U 2015. godine Fond je građanima i tvrtkama odobrio 18,5 milijuna kuna poticaja za nabavu 506 ekološki prihvatljivijih vozila: 314 hibridnih, 13 plug in hibridnih i čak 179 električnih vozila. Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, evidentan je porast električnih i hibridnih vozila u posljednjih nekoliko godina. U Hrvatskoj je 2012. godine bilo svega 13 električnih automobila dok ih je 2014. godine evidentirano 74. Hibridnih automobila ima nešto više, no jasno je vidljiv trend rasta jer je 2012. godine bilo je 354 hibridnih vozila, a 2014. godine čak 873.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.