Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Sindikati i branitelji Petrokemije o odluci Vlade

Neozbiljno i nedogovorno…

Neozbiljno i nedogovorno...

Na adrese Vlade RH – premijera, potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva te klubova zastupnika u Hrvatskom saboru,zajedničko pismo uputili su predstavnici sindikata EKN-a, DEMOS-HUS-a i Udruge UHB Petrokemije.

 

Pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani, obraćamo Vam se nakon jučerašnje Odluke Vlade RH o brisanju Petrokemije d.d. s popisa poduzeća od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Smatramo da je spomenuta Odluka i neozbiljna i neodgovorna. Neozbiljno je ovako važnu odluku donijeti na telefonskoj sjednici bez temeljite analize njezinih mogućih posljedica i bez ikakve mogućnosti za raspravu i iznošenje argumentiranih primjedbi od bilo koga. Podsjećamo da je Vlada RH prije nekoliko tjedana najavila analizu poslovanja društava koje ima u vlasništvu. Tu analizu na žalost nitko nije vidio ako uopće i postoji, a o analizi mogućih posljedica po ukupnu hrvatsku ekonomiju da i ne govorimo.

Neodgovorno je donositi ovakovu odluku bez da se s tom odlukom i njezinim mogućim implikacijama upoznaju barem zastupnici u Hrvatskome saboru. Prema nama dostupnim informacijama ogromna većina zastupnika nije znala za donošenje ovakove odluke. Podsjećamo Vas sve na činjenicu da su sindikati i branitelji Petrokemije aktivno surađivali s raznim Vladama RH nastojeći očuvati proizvodnju koja je ne samo od posebnog interesa za RH već, po našem mišljenju, i od strateškog interesa za sve građane. Nemoguće je, naime, razložno odvojiti proizvodnju u Kutini od strateškog interesa svake normalne države da svojim građanima osigura neovisnost u proizvodnji hrane.

Hrvatska poljoprivreda, devastirana kakva je danas, bez Petrokemije može samo potpuno nestati izlažući nas sve skupa još većoj ovisnosti o uvozu hrane. Sve Vlade su uvijek isticale značaj izvozno orijentirane industrije u razvoju hrvatskog gospodarstva pa Vas podsjećamo da Petrokemija izvozi na najzahtjevnija tržišta oko 70% svoje proizvodnje te se uvijek nalazi između drugog i petog mjesta najvećih hrvatskih izvoznika. Čak četvrtina željezničkog prometa u RH rezultat je rada Petrokemije baš kao i trećina ukupne potrošnje plina u državi.

Značaj za Grad Kutinu i Sisačko-moslavačku županiju nije valjda ni potrebno posebno pojašnjavati. Vrijednost i značaj postojećih postrojenja, instaliranih kapaciteta, akumuliranih stručnih i vrlo specifičnih znanja i vještina kao i tržišnog potencijala i brenda trebalo bi u svakoj ozbiljnoj i odgovornoj analizi posebno vrednovati.

Sindikati i branitelji Petrokemije svjesni su situacije u kojoj se tvrtka nalazi, svjesni su i stanja državnih financija. Spremni smo surađivati i aktivno sudjelovati u svim procesima koji će uslijediti, ali nikada nećemo prihvatiti ništa što bi moglo dovesti u pitanje radna mjesta i proizvodnju od iznimnog značaja za hrvatsku poljoprivredu, transport, energetiku i sveukupno hrvatsko gospodarstvo – što god Vi o tome mislili, stoji u pismu koje potpisuju : za EKN Petrokemije Davor Rakić, za DEMOS-HUS Petrokemije Jozo Bilobrk i za UHB Petrokemije Stjepan Šalković.


 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.