Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Od svibnja do rujna bogat program obilježavanja Godine N. Š. Zrinskog!

Nikola Šubić Zrinski mora postati brend ove županije

Nikola Šubić Zrinski mora postati brend ove županije

Obljetnicu Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog Sisačko- moslavačka županija iskoristit će kao priliku za pokretanje procesa vlastitog brendiranja kao Županije Zrinskih. Sada je situacija takva da ovog branitelja Sigeta i velikana hrvatske nacionalne povijesti svojataju Mađari i činjenično netočno predstavljaju kao Mađara. Kako bi se Hrvatsku, ali i Europu podsjetilo na korijene Nikole Šubića Zrinskog, u Županiji su se s velikim entuzijazmom uključili u obilježavanje njegove spomen godine, proglašenu od strane Hrvatskog sabora.

Već od ovog mjeseca na nekoliko lokacija u županiji održat će se brojne manifestacije, otkrio je Sisačko- moslavački župan Ivo Žinić na današnjem predstavljanju programa obilježavanja Godine Nikole Šubića Zrinskog. Prva će se manifestacija održati 28. svibnja:

 

 

U Županiji su još prošle godine pokrenuli širi projekt revitalizacije kulturno povijesne baštine na području SMŽ, a koji je obuhvaćao utvrde Zrin i Gvozdansko:

 

 

Sisačko- moslavačka županija zajedno s Ministarstvom kulture i Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti od prvog dana djeluje u povjerenstvu koje je osnovano radi organizacije ove obljetnice. Program koji su pripremili sadrži likovne, znanstvene, sportske i književne manifestacije, kaže Marin Piletić, Sisačko- moslavački dožupan:

 

 

P1150936

 

Gotovo da nema općine ili grada na području naše županije u kojima obitelj Zrinski nije imala svoje posjede i zato se Sisačko- moslavačka županija s pravom može nazvati županijom Zrinskih, nastavio je Piletić:

 

 

Vrhunac obilježavanja bit će otkrivanje spomen ploče Nikoli Zrinskom na samom gradu Zrinu, mjestu u kojem je rođen 1508. godine. Ista takva ploča postavit će se i u Čakovcu te u Sigetu, a sve informacije o obilježavanju spomen godine Nikole Šubića Zrinskog mogu se naći na web stranici pokrenutoj za ovu prigodu- www.smz.hr/450.

Sisačko- moslavačka županija kao mjesto rođenja Nikole Šubića Zrinskog i njegove cijele obitelji trenutno ne koristi tu činjenicu u svojoj promociji. Vjerujemo da će ovo biti početak promjene takve situacije, još je jednom naglasio župan Žinić:

 

 

Nikola Šubić Zrinski je 1556. godine s 2500 vojnika uspio zaustaviti napredovanje 100.000 pripadnika osmanlijske vojske pod vodstvom sultana Sulejmana Velilčanstvenog prema Beču. Turci su pod Sigetom izgubili 20 tisuća vojnika i to ih je koštalo uspješnog pohoda na Beč. Zrinski i njegovi vojnici junački su branili grad mjesec dana, no kad su shvatili da Turke više ne mogu zadržati, umjesto predaje odlučili su se za proboj iz grada 8. rujna 1566., iako su znali da im to donosi sigurnu smrt. Središnje obilježavanje obrane Sigeta održat će se u rujnu u Sigetu kada će središnjoj proslavi prisustvovati predsjednici Mađarske, Hrvatske i Turske.

 

P1150937

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.