Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Tradicionalni koncert ansambla “Ivan Goran Kovačić”

Folklornu baštinu treba čuvati!

Folklornu baštinu treba čuvati!

Osnovan 1952. godine kao Radničko kulturno-umjetničko društvo “Ivan Goran Kovačić” – Sisak, folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić” – Sisak danas je nesumnjivo jedan od simbola grada Siska.

Ansambl trenutno broji 130 članova koji rade u pet sekcija i to: dječja folklorna sekcija, seniorska tamburaška i folklorna sekcija i ženska pjevačka sekcija Goranke. Izvode pjesme i plesove iz skoro svih dijelova Hrvatske, a to su nam pokazali na već tradicionalnom godišnjem koncertu održanom u subotu, 30. travnja, u Društvenom domu INA rafinerije nafte Sisak.

DSC_0001 DSC_0261

Na koji način ansambl pridonosi očuvanju tradicija i običaja otkrio nam je Nenad Malić, umjetnički voditelj folklornog ansambla „Ivan Goran Kovačić“ i dugogodišnji član nacionalnog profesionalnog folklornog ansambla „Lado“:

 

 

DSC_0425 copy DSC_0170

Suprotno uvriježenom mišljenju, interes djece i mladih za folklor postoji, ali ipak ih treba dodatno poticati:

 

 

I ovaj ansambl prepoznao je kako je rad s djecom od najranije dobi izuzetno važan, a u prilog tome ide i podatak da dječja folklorna sekcija broji 40ak članova. O kojem se uzrastu radi rekao nam je voditelj dječje sekcije Želimir Žigić:

 

 

DSC_0343 DSC_0148

Zajedničkim radom i trudom polaznika i voditelja grupe, djeca se pripremaju za „malo ozbiljniji folklor“:

 

 

 

DSC_0222 copy DSC_0060 copy

Dojmovi publike bili su očekivani:

 

 

DSC_0390

U publici su se zatekli i neki stari članovi ansambla:

 

 

Kao i svake godine ulaznice za koncert su bile rasprodane, što je znak da sisačka publika svakako cijeni trud ansambla „Ivan Goran Kovačić“ kako bi se očuvala tradicijska nematerijalna etnološka baština naših krajeva.

 

Foto: Donat Rogić

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.