Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

U Petrinji smo zabilježili…

Certifikati za 11 OPG-a;uređenje Gradskog parka; rasprodana PZ…

Certifikati za 11 OPG-a;uređenje Gradskog parka; rasprodana PZ...

Nekoliko događanja zabilježili smo danas u Petrinji.

Na tržnici, vlasnicima 11 petrinjskih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava dodijeljeni su certifikati „Proizvod hrvatskog seljaka“.

Petrinjska Gradska tržnica od 1.veljače ove godine članica je Udruge hrvatskih tržnica, čime je i petrinjskim OPG-ovcima omogućeno da svoje proizvode kandidiraju za spomenuti certifikat .

 

PETRINJA - CERTIFIKATI 2

 

 

 

Rekao je to petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, istaknuvši kako su poljoprivrednici jedan od najsamostalnijih slojeva društva :

 

 

„Ovo su ljudi koji žive od svog rada i  čija je svaka zarađena kuna natopljena znojem.To treba poštivati i poticati“,poručio je Dumbović .

Svrha dobivanja certifikata je olakšati proizvođačima hrane izravnu prodaju svojih proizvoda potrošačima, uz jamstvo podrijetla proizvoda, te na taj način poticati zaštitu i promociju domaće hrane, objasnio je tajnik Udruge hrvatskih tržnica Miljenko Ernoić.

Certifikatom se potvrđuje da je proizvođač doista proizveo poljoprivredne proizvode i prerađevine na svom gospodarstvu. Kako bi bili prepoznatljivi na tržnici, proizvođači su uz Certifikat dobili pregaču, majicu i kapu s prepoznatljivim logom „Proizvod hrvatskog seljaka”.Certificirani proizvođači će imati prednost prilikom sudjelovanja na promocijama i manifestacijama koje organizira Grad Petrinja.

 

PETRINJA-PARK 2

 

Osim dodjele certifikata na tržnici, danas je na Strossmayerovom šetalištu u Petrinji predstavljen projekt uređenja Gradskog parka koji će biti financiran sredstvima iz EU fondova.Simbolično, projekt je predstavljen upravo na današnji Međunarodni dan parkova.

„Radi se o projektu koji je dosta zahtjevan, a vezan je za očuvanje krajolika i kulturne baštine“, rekao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović podsjetivši na višestoljetnu povijest petrinjskog središnjeg parka koji je i jedan od simbola Petrinje.

 

 

Sva dokumentacija trebala bi biti gotova za otprilike mjesec i pol dana kako bi se projekt uređenja parka mogao aplicirati na fondove“, rekao je Dumbović.

 

PETRINJA PARK 3

 

Detalje vezane uz ovaj projekt objasnila je Vera Kaurin,voditeljica Odsjeka za razvoj i komunalni doprinos.

 

 

Iz Petrinje danas i informacija da je Poslovna zona Mošćenica – Poljana rasprodana – izvijestio je pročelnik gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo,poljoprivredu i komunalne djelatnosti Ante Marić.

 

PETRINJA - PZ

 

 

Ostala je, kaže Marić, još samo jedna manja neprodana parcela površine 1500 kvadrata.U Poslovnu zonu ušlo je sedam investitora.

 

 

Sveukupno, prodano je oko 6,5 hektara zemljišta, kaže Marić:

 

 

„Ono što je nama kao gradu bitno, je izgradnja infrastrukture.Mi smo se obvezali tu nužnu infrastrukturu izgraditi.Taj projekt vrijedi više od 25 milijuna kuna.Projektna dokumentacija je praktično gotova i na nama je da to napravimo. Uz pomoć Ministarstva gospodarstva izfinancirali smo jednu trafostanicu, izgrađen je nužni izlaz puta i sljedeći su nam voda i DTK mreža.Naravno,mi ćemo taj projekt kandidirati za izvanproračunska sredstva“, rekao je Marić.

Činjenicu da je za razliku od nekih drugih gradova,Petrinja uspjela rasprodati zemljišta u svojoj Poslovnoj zoni, Marić objašnjava poticajima koje je Grad investitorima ponudio:

 

 

Dinamičan dan u petrinjskoj gradskoj upravi nastavljen je u podne prijemom gradonačelnika za vlč.Zlatka Suca koji je u Petrinji u trodnevnom posjetu Župi sv.Ivana Pavla II.

 

PETRINJA-SUDAC

 

„Upoznao sam puno vaših građana.Krenulo je, nešto lijepoga se događa, novoga“, rekao je Sudac:

 

 

“Ratna stradanja su učinila mnoga zla. Kuće se mogu obnoviti ali se mogu obnoviti i srca. Želimo da idemo naprijed…“, rekao je vlč.Sudac.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.