Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

14. lipnja 2002. asteroid težak pola milijuna tona prošao je opasno blizu Zemlje

Jedan od najopasnijih prolazaka asteroida u blizini naše planete

Jedan od najopasnijih prolazaka asteroida u blizini naše planete

Na današnji dan 2002. godine zabilježen je jedan od najopasnijih prolazaka asteroida u blizini naše planete. Naime, asteroid kojem je masa procijenjena na čak 540,000 tona promašio je Zemlju za 120,000 kilometara.

To je drugi najbliži zabilježeni prolazak asteroida (bliži nam je bio samo jedan asteroid iz 1994. godine, ali on je bio nekoliko stotina puta manje mase). Asteroid koji je prošao pokraj Zemlje na današnji dan provizorno je nazvan imenom „2002 MN“. Da se dobije dojam o njegovoj masi, spomenimo da je ona oko 2450 puta veća od mase najtežih američkih bombardera B-52 pod punim opterećenjem.

Da je taj asteroid udario u Zemlju, nastala bi eksplozija snage otprilike jednake onoj iz poznate Tunguske katastrofe 1908. godine. Dakle, radilo bi se o eksploziji snage između 10 i 15 megatona, što je gotovo 1000 puta jače od nuklearne bombe u Hirošimi. Primjerice, eksplozija u Tunguski uništila je oko 80 milijuna stabala drveća na površini od oko 215,000 hektara. Dakako, ta je eksplozija srećom bila u gotovo potpuno nenaseljenom dijelu Sibira. Da je asteroid „2002 MN“ udario u naseljeno područje, mogao bi bez problema uništiti čitav jedan velegrad od nekoliko milijuna stanovnika.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.