Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

17. lipnja 1886. Kip slobode je stigao u svoju današnju domovinu

Kip se nalazi na popisu UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine

Kip se nalazi na popisu UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine

Kip slobode, punog imena Liberty enlightening the World, jedan od najprepoznatljivijih simbola New Yorka, 1886. godine brodom je stigao u svoju današnju domovinu.

Ideja za izradu kipa pala je na pamet Edouardu de Laboulayeu, istaknutom profesoru prava i stručnjaku za američku povijest. Svojim prijateljima je izrazio ideju kako bi trebalo odati počast idealima inspiriranima američkom i francuskom revolucijom. Uspješnog mladog neoklasicističkog kipara Frederica Augustea Bartholdija ta je ideja toliko opčinila, da ju je držao u sebi dvadeset godina.

Kad je nakon nekoliko godina posjetio New York i ugledao otok Liberty, shvatio je da je to mjesto na kojem bi kip mogao stajati. Uslijedile su mukotrpne godine realiziranja projekta. Trebalo je nagovoriti Amerikance da prihvate dar i odobre mjesto na kojem će ga postaviti, te prikupiti novac za ogromni projekt.

Francuzi su za izradu kipa prikupili 400.000, a Amerikanci za izradu 27 metara visokog podnožja 300.000 dolara. Bartholdi nije bio inženjer, pa mu je u izradi postolja pomogao inžinjerski genij Alexandre-Gustave Eiffel. Bartholdi je napravio nacrt, a Eiffel je smislio željezni kostur. Konačni kip težio je preko 200 tona i bio gotov 1884. u Parizu. Potom je rastavljen i u 214 sanduka poslan u Ameriku, gdje je ponovno sastavljen i svečano otkriven 28. listopada 1886.

Kip, koji se nalazi se na popisu UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine, predstavlja božicu slobode koja u jednoj ruci drži baklju, u drugoj knjigu s datumom proglašenja američke nezavisnosti – 4. srpanj 1776., a na glavi ima krunu koja sa svojih sedam vrhova simbolizira sedam kontinenata.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.