Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

8. lipnja 1912. osnovan je studio Universal

Jedna od šest najvećih i druga po starosti filmska kompanija u SAD-u i svijetu

Jedna od šest najvećih i druga po starosti filmska kompanija u SAD-u i svijetu

Njemački emigrant židovskog podrijetla Carl Laemmle je na današnji dan 1912. godine osnovao Universal Film Manufacturing Company.

Laemmle, inače trgovac, je tijekom jednog poslovnog puta u Chicago zamijetio popularnost malih kina u čemu je uvidio priliku za dobru zaradu. Ubrzo nakon otvaranja njegovog prvog kina oformljen je Motion Picture Trust iza kojega je stajao Thomas Edison. Na temelju Edisonovog patenta za električni motor, te nekoliko drugih patenata, MPT je pokušao uvesti monopol na sve vidove produkcije i prikazivanja filmova uvođenjem obveznog plaćanja ‘takse’ svim kinooperaterima.

Ogorčeni zbog gubitka zarade Laemmle i drugi vlasnici kino dvorana odlučili su sami proizvoditi svoje filmove kako bi izbjegli plaćanje MPT-u, te je 1908. osnovana Yankee Film Company koja je ubrzo prerasla u Independent Moving Pictures Company (IMP). Odbijajući plaćanje Edisonu i privlačeći sve veći broj poznatih glumaca Laemmle i partneri su brzo razvijali unosan biznis, ali i uvelike pridonijeli razvoju statusa i sistema rada hollywoodskih filmskih zvijezda.

Spajanjem s osam manjih filmskih kompanija IMP je 1912. godine postao Universal Film Manufacturing Company iz kojega je 1925. nastao Universal Pictures Company, danas jedna od šest najvećih i druga po starosti filmska kompanija u SAD-u i svijetu.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.