Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

9. lipnja 1934. Donald Duck je debitirao u filmu The Wise Little Hen

Jedan od najomiljenijih likova u povijesti crtanih filmova

Jedan od najomiljenijih likova u povijesti crtanih filmova

Jedan od najpoznatijih Disneyevih junaka Donald Duck, na našim prostorima poznat kao Paško Patak, debitirao je 1934. u filmu The Wise Little Hen.

Simpatični, šašavi, ponekad i psihotični hedonist koji zrači velikim šarmom, ima žuti kljun, nos i stopala, a odjeven je u mornarsku majicu i kapu, no problematičnim se pokazala činjenica što nema hlača zbog čega je zabranjen u Finskoj i Švedskoj. U Wise Little Henu se pojavila i Daisy Duck, junakova družica kojoj je u tom crtiću udvarao, što se također nije svidjelo Skandinavcima.

Do 1941. Donald Duck već je imao oko 50 crtića, a od 1941. do 1965. snimljeno ih je još preko 100. Osam puta je nominiran za Oscara kojeg je i osvojio 1943., a uz to je i ponosni vlasnik zvijezde na hollywoodskom ‘Walk of Fame’. Od debitiranja pa do 1985. specifični glas mu je posuđivao glumac Clarence Nash, a nakon što je on umro, zamijenio ga je animator Tony Anselmo, kojeg je Nash osobno trenirao za ulogu.

Kao karakterni lik animiranih filmova Paško Patak se sviđa i djeci i odraslima i to zbog svojih normalnih ljudskih osobina. Ne skrivajući ništa, potpuno ljudski reagira na strah, prijetnju, ljutnju, napad, ljubav… i prema svim osjećajima nije “animirano” lažan što ga čini jednim od najomiljenijih likova u povijesti crtanih filmova.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.