Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Dežurstva HMP u Dvoru i Topuskom ipak ostaju

Financirat će ih Županija s 250.000 kuna mjesečno

Financirat će ih Županija s 250.000 kuna mjesečno

 

Odlukom ministra zdravlja Daria Nakića od 8.travnja ove godine dogovorena je nova mreža Hitne medicinske pomoći u Republici Hrvatskoj.Tim prijedlogom,općine Dvor i Topusko ostaju bez dežurstava hitnih medicinskih timova radnim danom u noćnim satima te vikendima i blagdanima.Riječ je o površinom velikim općinama s pretežno starijim stanovništvom raspršenim na velikim udaljenostima.Osim toga,u Topusko, pogotovo ljeti stiže i velik broj turista – sedamdesetak tisuća ljudi koji posjećuju tamošnje Lječilište i Top Terme.Da dežurstva hitnih medicinskih timova na ovim područjima trebaju ostati,Županija  je nedavno upozorila Ministarstvo zdravlja, zatraživši i dodatni tim T2 za Kutinu.Ministarstvo prijedlog nije prihvatilo, a nova mreža na snagu je stupila 7.lipnja 2016.

O ovom problemu i njegovu privremenom rješenju oglasio se danas župan Ivo Žinić:

 

P1160481

 

 

Nedostatak dežurnih T1 timova prisutan je i u Kutini.

 

 

Županija,kaže župan,želi sudjelovati u rješavanju ovog problema:

 

 

Dežurstva će iznosom od 250.000 kuna mjesečno Županija financirati iz svog proračuna,sa stavke sredstava povišenog zdravstveno standarda.

 

Kakva je trenutačna situacija s timovima hitne medicinske pomoći na području naše županije, objasnio je Tomislav Fabijanić, dr.med, ravnatelj županijskog  Zavoda za hitnu medicinu.

 

P1160487

 

 

 

U Dvoru i Topuskom bila su organizirana dežurstva.

 

 

Današnjem sastanku u Županiji nazočili su načelnici općina Dvor i Topusko.

Načelnik Općine Dvor  – Nikola Arbutina:

 

P1160482

 

 

„Broj stanovnika u jednici lokalne samouprave ne može biti jedini kriterij za određivanje mreže hitne medicinske pomoći – u obzir se moraju uzeti i drugi kriteriji poput udaljenosti“, rekao je Arbutina.

Načelnik Općine Topusko Vlado Muža dodaje:

 

P1160484

 

 

Župan je najavio kako će o ovoj temi razgovarati s tehničkim ministrom zdravlja Dariom Nakićem prilikom njegova skorašnjeg posjeta Sisku, vjerojatno već u petak.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.