Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Energetska obnova stambenih zgrada u Petrinji

Osim zgrada, obnavljaju se i fasade u centru grada

Osim zgrada, obnavljaju se i fasade u centru grada

U Petrinji će biti nastavljeno uređenje zgrada kojima upravlja Poduzeće „Komunalac Petrinja”.  Riječ je o dvjema zgradama na Trgu hrvatskih učitelja i jednoj u Supilovoj ulici.

„Obnova ovih zgrada rezultat je natječaja od jeseni prošle godine koji je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na koji smo se javili i prošli“, rekao je Vlado Lovreković, direktor petrinjskog Komunalca:

 

 

Njihova obnova koštat će 5.300.000 kuna uz 80% učešća Fonda i 20% stanara. Ove tri zgrade nisu jedine koje će biti obnovljene, dodao je Lovreković:

 

 

DSCN1345

Ukupni trošak obnove sedam stambenih zgrada kojima upravlja Komunalac iznosi 11 milijuna kuna. Za šest zgrada za koje se čeka novi natječaj, upitno je hoće li daljnji način financiranja ostati u omjeru 80:20, kao i do sada.

Zbog najave Fonda kako bi omjer investicija mogao biti promijenjen čak do odnosa 50:50, gradonačelnik Darinko Dumbović izrazio je nezadovoljstvo:

 

 

Gradonačelnik je dodao:

 

 

„Ovaj projekt je višestruka dobit“, naglasio je gradonačelnik:

 

 

Osim obnove zgrada, obnavljaju se i fasade u povijesnoj, zaštićenoj jezgri grada, gdje je najveći broj stambenih jedinica pretrpio najveću ratnu štetu i oštećenja tijekom Domovinskog rata. „Kako je država prestala s obnovom privatnih kuća, gradonačelnikova odluka je bila da nešto moramo učiniti s uređenjem ove jezgre“, rekao je Vladimir Demetrović, savjetnik za urbanu sigurnost i kulturnu baštinu Grada Petrinje:

 

 

U tijeku su radovi na pročelju zgrade u Nazorovoj 9, za koju je gradonačelnik rekao kako je „živi primjer zgrade koja je opasna po život“, ali skele su postavljene i građanima je osiguran nesmetan prolaz za vrijeme trajanja radova.

DSCN1347 DSCN1349

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.