Petrinja

Energetska obnova stambenih zgrada u Petrinji

Osim zgrada, obnavljaju se i fasade u centru grada

Osim zgrada, obnavljaju se i fasade u centru grada

U Petrinji će biti nastavljeno uređenje zgrada kojima upravlja Poduzeće „Komunalac Petrinja”.  Riječ je o dvjema zgradama na Trgu hrvatskih učitelja i jednoj u Supilovoj ulici.

„Obnova ovih zgrada rezultat je natječaja od jeseni prošle godine koji je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na koji smo se javili i prošli“, rekao je Vlado Lovreković, direktor petrinjskog Komunalca:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2016/06/petrinja-4.mp3?_=1

 

Njihova obnova koštat će 5.300.000 kuna uz 80% učešća Fonda i 20% stanara. Ove tri zgrade nisu jedine koje će biti obnovljene, dodao je Lovreković:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2016/06/petrinja-5.mp3?_=2

 

Ukupni trošak obnove sedam stambenih zgrada kojima upravlja Komunalac iznosi 11 milijuna kuna. Za šest zgrada za koje se čeka novi natječaj, upitno je hoće li daljnji način financiranja ostati u omjeru 80:20, kao i do sada.

Zbog najave Fonda kako bi omjer investicija mogao biti promijenjen čak do odnosa 50:50, gradonačelnik Darinko Dumbović izrazio je nezadovoljstvo:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2016/06/petrinja-2.mp3?_=3

 

Gradonačelnik je dodao:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2016/06/petrinja-3.mp3?_=4

 

„Ovaj projekt je višestruka dobit“, naglasio je gradonačelnik:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2016/06/Petrinja-1.mp3?_=5

 

Osim obnove zgrada, obnavljaju se i fasade u povijesnoj, zaštićenoj jezgri grada, gdje je najveći broj stambenih jedinica pretrpio najveću ratnu štetu i oštećenja tijekom Domovinskog rata. „Kako je država prestala s obnovom privatnih kuća, gradonačelnikova odluka je bila da nešto moramo učiniti s uređenjem ove jezgre“, rekao je Vladimir Demetrović, savjetnik za urbanu sigurnost i kulturnu baštinu Grada Petrinje:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2016/06/petrinja-6.mp3?_=6

 

U tijeku su radovi na pročelju zgrade u Nazorovoj 9, za koju je gradonačelnik rekao kako je „živi primjer zgrade koja je opasna po život“, ali skele su postavljene i građanima je osiguran nesmetan prolaz za vrijeme trajanja radova.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version