Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Indiana Jones hrvatskog filma večeras u Domu kulture Sisak

tribina o životu Orsona Wellesa i projekcije filmova

tribina o životu Orsona Wellesa i projekcije filmova

U sklopu programa Filmofilije, večeras u 19.30 sati u Domu kulture Sisak, gostovat će Daniel Rafaelić ili kako ga još nazivaju Indiana Jones hrvatskog filma, koji će održati tribinu o životu Orsona Wellesa.

Kao filmolog – arhivist od 2007. do 2009. radi kao Načelnik odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva. DVD izdanje filma Lisinski (1944.), Oktavijana Miletića, nastalo i realizirano prema njegovoj ideji, proglašeno je izdanjem godine. Usmjeren istraživanju domaće i svjetske filmske povijesti kao i istraživanju filmskih arhiva s ciljem pronalaska zaboravljenih i izgubljenih filmskih zapisa iz Hrvatske. U filmskim arhivima u Beču (2003.) i Berlinu (2008.) pronašao i nakon 60 godina doveo u Hrvatsku

Tom prilikom će publika pogledati dokumentarac Leona Rizmaula i Daniela Rafaelića “Druga strana Wellesa”. Film “Druga strana Wellesa” prikazuje život, rad i intelektualnu ostavštinu Orsona Wellesa u Hrvatskoj. Tijekom razdoblja od 25 godina, kao glumac pojavio se u nekoliko koprodukcijskih filmova (David i Golijat, Tatari i Austerlitz) te je glumio u nekoliko domaćih (Bitka na Neretvi, Tajna Nikole Tesle), da bi napokon i sam u Hrvatskoj režirao dva svoja filma (Proces, Dubina). Kao otpadnik od Hollywooda, u Hrvatskoj je pronašao idealno mjesto za stvaranje. Uz pomoć dosad neviđenog arhivskog materijala, i intervjua s ljudima koji su s njim radili, redatelji ovog filma, u godini u kojoj je obilježena 90. godišnjica njegova rođenja i 20. obljetnica smrti, otkrivaju drugu stranu Orsona Wellesa. Originalnu glazbu za ovaj film napisao je Arsen Dedić, a među mnogima o Wellesu govore: Jeanne Moreau, Antun Vrdoljak, Alma Prica, Krsto Papić, Veljko Bulajić, Ivica Pajer, Relja Bašić, Ante Peterlić i drugi.
Do sada je film “Druga strana Wellesa” prikazan na međunarodnim filmskim festivalima u Motovunu i Locarnu u Švicarskoj. Osim toga, film je prikazan na dvije velike retrospektive posvećene Orsonu Wellesu u Münchenu i Beču. Njih je organizirao Stefan Drössler, ravnatelj münchenskog Filmskog muzeja u kojem je pohranjena filmska ostavština ovog velikana svjetskog filma.

Nakon dokumentarnog filma, publika će vidjeti i film “Dama iz Šangaja”.  Odlično snimljen, impresivnih ekspresionističkih kadrova i izvrsnih glumačkih interpretacija (osobito je dojmljiva, uz samoga Wellesa, njegova tadašnja supruga R. Hayworth), film je remek-djelo koje i danas fascinira gledatelje. Usprkos tada podijeljenim stavovima kritike, film je doživio brojne revalorizacije koje su mu sve više isticale vrijednost.
Ulaz je besplatan.
Program Filmofilija je sufinanciran od Hrvatskog audiovizualnog centra.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.