SMŽ

Ivo Žinić: Ponosan sam na godinu iza nas

…o mladima i ulaganju u obrazovanje

...o mladima i ulaganju u obrazovanje

Slaveći današnji dan, Dan Sisačko-moslavačke županije i rođendan velikih hrvatskih sinova Antuna i Stjepana Radića osjećam neizmjeran ponos. Ponos na bogatu povijest naše županije, ponos zbog hrabrosti i snage naših branitelja kojih se i danas prisjećamo. Ponosan sam na našu tradiciju, uspjehe, trud hrvatskog čovjeka i posebno na uspjehe naše mladosti.

Ponosan sam i na godinu iza nas u kojoj sam kao župan Sisačko-moslavačke županije sa svojim suradnicima radio na projektima koji već pokazuju rezultate, a samo nastavak takvog rada i reda kojeg smo uveli dovest će nas do željenih rezultata.
Sisačko-moslavačka županija danas otvara vrata svim svojim građanima, usmjerena prema napretku, inovativnosti i znanju. I dalje posebno vrednujemo i nagrađujemo izvrsnost mladih kroz Zakladu Iskra, a svake godine stipendiramo novih 70 učenika jer to ulaganje je najsigurniji zalog budućnosti SMŽ-a.

Stoga su najveći projekti u našoj županiji vezani uz obrazovanje jer se u ovome trenutku u Sisačko-moslavačkoj županiji grade dvije nove škole – osnovna škola u Popovači i Obrtnička škola u Sisku, obnavljaju i dograđuju deseci postojećih škola.
Posebno ističemo dva nova programa u našim školama, a riječ je o uvođenju toplih obroka u sve osnovne škole naše županije kako bismo svoj djeci osigurali barem 3 topla obroka na tjedan. Ponosan sam i na uvođenje e-dnevnika u svakoj školi koje ćemo tako i na simboličan način uvesti u 21. Stoljeće.

Svoj govor nisam slučajno počeo pričom upravo o mladima i ulaganju u njihovu budućnost. Oni su nam posebno važni jer ih je sve manje, a naša županija postaje sve starija i sve rjeđe naseljena. Cjelovitim programom demografske obnove koji sadrži 5 mjera pomažemo mladim obiteljima i poručujemo im da nam je stalo da ostanu u našoj županiji. Pomažemo tako novčanim iznosom od 3000 kuna za svako treće i iduće dijete, subvencioniramo školsku kuhinju , učeničke i studentske stipendije za djecu u obitelji s troje i više djece. Obiteljima s više djece čak omogućujemo i odmor u pola cijene u našim Top Termama u Topuskom.
Naravno, kako bismo zadržali sve mlade u našoj županiji svjesni smo da im moramo osigurati radna mjesta i egzistenciju. Zato nismo odustali od naših gospodarskih mjera koje polako,ali sigurno pokazuju pozitivne rezultate.Samo kroz mjeru sufinanciranja kamata na poduzetničke kredite otvorili smo više od 300 novih radnih mjesta i spasili od gašenja još 308 radnih mjesta. I dalje pomažemo obrtnicima, posebno onim tradicijskim i umjetničkim, a nismo zanemarili ni poticaje u turizmu.Svake godine prilikom kreiranja poticajnih mjera za razvoj malog gospodarstva osluškujemo upravopotrebe samih obrtnika i njihovih predstavnika u Obrtničkoj komori Sisačko-moslavačke županije.

U ovoj prigodi moram istaknuti vrlo dobru suradnju sa Obrtničkom komorom Sisačko-moslavačke županije i obrtnicima kao i sa Hrvatskom gospodarskom komorom SMŽ i gospodarstvenicima.
S ponosom mogu reći kako ostvarujemo i nekoliko velikih projekata. Do kraja ove godine bit će završen Dom za starije i nemoćne osobe u Glini. Ovaj objekt, vrijedan 32 milijuna kuna, moći će primiti 75 korisnika, a u njemu će zaposlenje naći stanovnicinaše županije.

Iduće godine kreće izgradnja središnjeg paviljona u sisačkoj Općoj bolnici, projekt vrijedan 85 milijuna kuna. Iako su mnogi željeli da se ovaj projekt ne realizira – moram ih razočarati jer stanovnici Sisačko-moslavačke županije dobit će novi i moderni središnji bolnički paviljon s hitnim bolničkim prijemom, dnevnom bolnicom, laboratorijem i odjelom za hemodijalizu.

Također moram se pohvaliti kako je v.d. ravnatelj naše bolnice jučer potpisao ugovor sa ministrom zdravlja i tvrtkom Simens o nabavci novog CT uređaja koji će omogućiti rano dijagnosticiranje bolesti, što je bitan preduvjet za zdravlje naših građana. Očekujemo kako ćemo do kraja godine nabaviti i uređaj za magnetsku rezonancu.

Osnivamo i Muzej Banovine koji će okupiti povijesnu i kulturnu građu Banovine te je predstaviti javnosti na nekoliko lokacija u županiji. Pokrenuli smo i projekte obnove kulturnih i povijesnih znamenitosti poput utvrda Zrin i Gvozdansko.

Neću zaboraviti ni poljoprivredu kao ključnu granu našeg razvoja. Uz to što smo u nepromijenjenom iznosu od gotovo 3 i pol milijuna kuna nastavili poticati poljoprivrednu proizvodnju pokrenuli smo i danas svima poznati projekt „Kupujmo lokalno“.
Osnovali smo mrežu trgovina u kojima se prodaju isključivo proizvodi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Sisačko-moslavačke županije. Ovaj projekt ne samo da je zaživio već donosi dobre rezultate. Uskoro otvaramo i nove trgovine u županiji, ali i izvan nje. Pozivam i vas da postanete vjerni kupci naših lokalnih proizvoda.

Naša domaća autohtona sorta vina već je pronašla put do ljubitelja vinske kapljice i stolova mnogih ugostitelja. Projekt Moslavačka vinska cesta primjer je dobre prakse kojom udruženje profesionalnih vinara zajednički promovira svoje proizvode s naglaskom na autohtonu sortu – škrlet. Ovo vino označava se kao „izvorno hrvatsko“ čime se upotpunjuje turistička ponuda Sisačko-moslavačke županije. Škrlet kao brend postaje novi sinonim za Moslavinu te osigurava opstanak i nastanak novih vinara na području Sisačko-moslavačke županije.

Značajna sredstva ulažemo u razvoj turizma i turističku promociju naše županije jer želimo da budemo prepoznatljiva destinacija kontinentalnog turizma.
Isto tako puno izdvajamo za potrebe unapređenja i razvoja lovstva, te ističem dobru suradnju sa Lovačkim savezom SMŽ i lovačkim udrugama.

Zahvaljujući sredstvima Europske unije u Sisačko-moslavačkoj županiji uskoro će biti razminirano više od 13 milijuna četvornih metara poljoprivrednih površina.Riječ je o projektu vrijednom 91 milijun kuna koji se financiraju sredstvima iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

U pripremi je projekt za razminiranje preostalih 6,8 km2 poljoprivrednog zemljišta u vrijednosti preko 45 milijuna kuna, te bi nakon toga u našoj županiji ostalo za razminirati oko 70 km2 šumskog zemljišta. Očekujemo da bi do kraja 2018.g. naša županija bila oslobođena od mina.

Sredstvima Europske unije financirani su i naši projekti Učini obr(a)t, 3D tvornica budućnosti, Centar za ljevarstvo – SIMET te INEMAD te se zahvaljujem Tehničkim školama i Metalurškom fakultetu na dobroj suradnji.

Ponosni smo i na sufinanciranje EU projekata našim školama koje u apliciranju na natječaje zaslužuju svaku pohvalu. Nedavno organiziranom edukacijom potičemo ih da u tome budu što bolji. Više od pola milijuna kuna svake godine uložimo u sufinanciranje EU projekata naših škola pa se možemo pohvaliti da su uz našu pomoć organizirani utrka solarnih automobila SOELA i prva izložba električnih automobila, a završila je i njena druga inačica te projekt 3D tvornica budućnosti. Ova tri projekta proveli su učenici i djelatnici Tehničke škole Sisak, uz partnerstvo Tehničke škole Kutina, te zbog toga predstavnici sisačke Tehničke škole danas primaju županijsku nagradu.

 

Prepoznali smo njihove rezultate i trud, kao što prepoznajemo, vrednujemo i nagrađujemo trud, rad i rezultate mladih sportaša, glazbenika,znanstvenika.Volio bih da ih sve mogu osobno primiti i čestitati, ali želim to učiniti sada. Čestitam svima koji našu županiju čine boljim mjestom za život.

Svakako ne smijemo zaboraviti značajna ulaganja za rad raznih udruga u kulturi, socijali, zdravstvenoj zaštiti, umirovljenicima koje imaju značajnu ulogu u našem društvu provedbom svojih projekata i programa, te im ovom prigodom čestitam i zahvaljujem na svemu što čine u cilju podizanje kvalitete življenja u našoj županiji.

Izuzetno dobru suradnju imamo sa Vatrogasnom zajednicom SMŽ, DVD-ima i Javni postrojbama te ih u ovoj prigodi pozdravljam i zahvaljujem na suradnji.

A osim davnog junaštva ratnika Gvozdanskog moramo slaviti i naše hrabre hrvatske ratnike Domovinskoga rata. Ova im županija odaje dužno poštovanje za sve što su učinili i čine za Hrvatsku. Pratimo rad braniteljskih udruga te smo upravo za projekte njih 25 izdvojili više od 700.000 kuna. I danas uz mene stoje pripadnici 57. samostalne bojne „Marijan Celjak“ iz Siska koji upravo danas obilježavaju 25. obljetnicu svoje postrojbe.

 

Također istaknuo bi dobro suradnju sa sisačkom biskupijom, biskupom, svim župnicima, vjerskim zajednicama i nacionalnim manjinama.

Hvala svim djelatnicima županije, ravnateljima i direktorima županijskih ustanova, mojim zamjenicima te vijećnicima Županijske skupštine, što svi zajedno pokušavamo kroz osobni angažman, kroz naše odluke i projekte stvarati bolju budućnost.
I na kraju želim zahvaliti gradonačelnicima i načelnicima naše županije s kojima imam vrlo dobru suradnju, a zajedno realiziramo mnoge projekte. Naša je zadaća raditi na poboljšanju standarda naših građana, a ne se preko njih baviti politikantstvom. Izbori su blizu i za kampanje uvijek ima dovoljno vremena.
Za prave poteze i odgovornu politiku zadnji je čas.

Kada danas pogledam Sisačko-moslavačku županiju vidim čvrste i stabilne temelje, red i transparentnost, suradnju i ostvarivanje projekata. Vidim mnoge probleme i zapreke, ali i vidim i nadu i snagu za njihovo rješavanje.Želim da tako nastavimo i dalje, da poteškoće vidimo kao izazove i nastavimo nizati uspjehe na dobrobit svih građana našeg kraja.
Svima vama, kao i svim žiteljima županije čestitam naš dan, Dan Sisačko-moslavačke županije!


 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version