Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

Ministarstvo zdravlja o OB Dr. Ivo Pedišić

Odgovor Ministarstva na zastupničko pitanje Zorana Vasića

Odgovor Ministarstva na zastupničko pitanje Zorana Vasića

Na zastupničko pitanje Zorana Vasića, zastupnika u Hrvatskom saboru, u vezi izgradnje Središnjeg paviljona Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak te rekonstrukcije i dogradnje Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ Popovača, Ministarstvo zdravlja dostavilo je pismeni odgovor.

U dopisu stoji kako je Ministarstvo zdravlja otkazalo Poziv na dostavu projektnih prijedlova „Ulaganje u dnevne bolnice i/ili dnevne kirurgije“ zbog „potrebe za značajnim izmjenama i/ili dopunama Poziva koje bitno mijenjaju uvjete za prijavitelje te onemogućuju poštivanje načela jednakog postupanja tijekom postupka dodjele bespovratnih sredstava“. Također, broji potencijalnih prijavitelja proširen je sa osamnaest na dvadeset i šest, što znači da se cjelokupna postojeća projektna dokumentacija treba prilagoditi i svesti u realne okvire kako bi se omogućila prijava što većem broju prijavitelja.

U vezi projektne dokumentacije OB Sisak, navodi se kako „postojeća dokumentacije OB Sisak nije izrađena na način koji bi omogućio njihovu uspješnu prijavu na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti“ (…). Postojećom projektnom dokumentacijom nisu prepoznate dnevne bolnice, već odjeli kardiokirurgije, neurologije, a prostor objedinjenog hitnog bolničkog prijema je predimenzioniran“.

Tako će OB Sisak, kako bi bila uspješan prijavitelj, morati „provesti dodatnu provjeru svrsishodnosti, opravdanosti veličine investicije i održivosti projekta te procjenu budućih troškova održavanja investicije“.

Ministarstvo će objaviti dva Poziva na dostavu projeknih prijedloga: „Ulaganje u dnevne bolnice i/ili dnevne kirurgije“ i „Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti“, stoga će biti potrebno izraditi zasebnu projektnu dokumentaciju za svaki od poziva.

Iz Ministarstva ističu da će, bolnicama koje su podnijele projektni prijedlog na otkazani Poziv, originalna dokumentacija biti vraćena, a troškovi, koji su nastali od 1. siječnja 2014. godine, mogu se refundirati iz sredstava Europske unije, ukoliko se radi o prihvatljivim troškovima. Nadalje, ističu da je za Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Ulaganje u dnevne bolnice i/ili dnevne kirurgije“ planiran iznos bespovratnih sredstava od 625.480.000,00 kn, a OB Sisak moći će se, po ispunjenju navedenih preduvjeta, ponovno prijaviti na Poziv.

Na pitanje vezano uz Neuropsihijatrijsku bolnicu „Dr. Ivan Barbot“ Popovača, iz Ministarstva odgovaraju da su sve aktivnosti u realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje Zavoda za forenzičku psihijatriju obustavljene „zbog isteka valjanosti Odobrenja prijedloga javno-privatnog partnerstva“. Tijekom razdoblja vaćenja Odobrenja, Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, sukladno Sporazumu  iz 2013. godine o realizaciji projekta između Sisačko-moslavačke županije, Ministarstva zdravlja, ustanove i Centra, proveo je tri postupka javne nabave za odabir privatnog partnera koji su završili Odlukom o poništenju postupka javne nabave.

Prema izvješću Centra iz 2015. godine, postupak nije bilo moguće ponovno započeti sa postojećom projektnom dokumentacijom temeljem koje je ishođeno Odobrenje. Za izrađenu projektnu dokumentaciju postoji potreba velikih promjena radi njenog usklađivanja sa sada važećim propisima, ističu iz Ministarstva i dodaju kako za daljnju realizaciju ovog projekta, prema važećim dokumentima usvojenim od strane Ministarstva, ovaj projekt nije predviđen za financiranje sredstvima EU.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.