Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

Prometni, gospodarski i financijski kolaps

Izgradnja pješačke zone

Izgradnja pješačke zone

Početak prometnog, gospodarskog i financijskog kolapsa je najavljen. Niti jedan stanar ne smije biti u ponedjeljak, 27. lipnja iznenađen kada neće moći do svog dvorišta ili parkirališnog mjesta u drugoj ulici, a isto tako niti građani Vrbine iznenađeni povećanim brojem automobila u svojoj , do jučer, mirnoj oazi.

Razlog – uređenje sisačke druge ulice, odnosno Ulice S. i  A. Radića u pješačku zonu.

Na tiskovnoj konferenciji u srijedu, 22. lipnja sisački HDZ-e upozorava

Rekao je Željko Krapljan, predsjednik GO HDZ-a grada Siska te podsjetio  kako su još u siječnju prikupljeni potpisi više od tisuću obrtnika, gospodarstvenika i građana koji žive i rade u najužem središtu grada Siska, te je „Peticija protiv zatvaranja Kranjčevićeve i Radićeve ulice“ predana u gradsku upravu.

 

peticija 2peticija 1

Dopis uz peticiju poslao je u ime obrtnika i tadašnji predsjednik Udruženja obrtnika Sisak Adolf Cvanciger

 

obrtnici

No, površno i površinsko uređenje ulice tankim kamenim plohama neadekvatnim za automobilski promet, te rješenje koje isključuje zamjenu stotinjak godina stare kanalizacije, kao i povratak na sadašnje stanje ukoliko se ideja pokaže promašenom, vrlo je skup eksperiment za siromašan grad kao što je Sisak, kažu u HDZ-u

 

Stvaranje izdvojene ili šetnice paralelne s onom u Rimskoj ulici, samo je po sebi dvojbeno, osobito kad znamo da se planirana trasa „Šetnice povijesnih koraka“ koju je osmislio naš skulptor i medaljar Želimir Janeš, prema konsenzusu svih stranaka, treba protezati od Rimske 26 do Starog grada, podsjeća Stjepko Rupčić

Odstupanje od prvotnog plana čudi tim više jer je dio šetnice prema Starom gradu, već uređen. Umjesto uređenja Trga bana Josipa Jelačića, radovi su premješteni u Drugu ulicu!

HDZ-e podsjeća i kako radovi počinju bez da je završena prometna studija

Pretvaranjem sisačke druge ulice u šetnicu narušit će se kvaliteta života jednog dijela grada Siska, a to je Vrbina, rekla je na tiskovnoj Gordana Begedin

 

Begedin zaključuje

Rješenje postoji, postoji i Studija iz 2007. godine koju su prihvatile dvije sisačke gradske vlasti i ona SDP-ova i ona HDZ-ova.

Uređenjem Trga bana Jelačića izgradio bi se važan segment u spajanju dosadašnjih radova, što bi pridonijelo fizičkoj cjelovitosti šetnice. Osim toga, uređenje toga Trga donijelo bi nove, funkcionalne elemente koje Druga ulica nikada neće imati, a to su: adekvatan prostor za koncerte, izložbe, sajmove i brojne druge društvene sadržaje. Zamislimo taj prostor kao „dnevni boravak“ jednoga grada, idealan za cjelodnevne gospodarske, kulturne i društvene aktivnosti. Uređenje, odnosno proširenje te lokacije, zajedno s obnovljenom zgradom bivšega kina naslonjenog na Veliki kaptol, odnosno Sisačku biskupiju, otvorilo bi Trg prema parku i paviljonu na Šetalištu Vladimira Nazora.

No, ova je priča u ladici. A na ulazima stambenih zgrada i poslovnih objekata stoji obavijest iz grada Siska:

„Zbog izvođenja radova na izgradnji pješačke zone u Sisku, od 26. lipnja zatvara se za sav promet Ulica S. S. Kranjčevića i dio Ulice S. i A. Radića od raskrižja s Kranjčevićevom do raskrižja s Ulicom I. K. Sakcinskog. Tijekom izvođenja radova prolaz vozilima stanara do dvorišta neće biti moguć. U zoni izvođenja radova izvođač radova osigurat će pješački pristup do ulaza u poslovne i stambene objekte preko kojih će se obavljati dostava. Iznimno prolaz zonom izvođenja radova omogućit će se vozilima dostave i hitnih službi i to isključivo u dogovoru s izvođačem radova ovisno o mogućnostima na gradilištu.

Komunalac Sisak zatvorit će za sav promet Kranjčevićevu i južni dio S. i A. Radića od Kranjčevićeve do I. K. Sakcinskog u nedjelju navečer, 26. lipnja kako bi se ujutro ispraznio parking. Osigurat će se izdavanje besplatnih parkirnih karata stanarima, pravnim i fizičkim osobama koji imaju prebivalište, boravište, sjedište ili poslovni prostor u Kranjčevićevoj i dijelu Radićeve od kućnog broja 1 do 20 za što je potrebno javiti se Komunalcu.

Na gradilištu će biti info punkt ma kojem će građani moći dobiti sve informacije o tijeku radova.“

Podsjetimo kako je nedavno na tiskovnoj konferenciji sisački HNS upozorio na “kozmetičko” uređenje pješačke zone, a predsjednik sisačkih narodnjaka i zamjenik gradonačelnice Vlado Andučić skrenuo  pozornost na projekt pješačke zone u Sisku, a koji ne obuhvaća i zamjenu prastare kanalizacijske i vodovodne mreže u Kranjčevićevoj  i dijelu Radićeve ulice .Istaknuo je da je riječ o infrastrukturi kojoj je odavna istekao rok trajanja i koja stvara velike gubitke te da je i laiku jasno kako će se novouređena pješačka zona morati često prekapati, jer se ne ide i na postavljanje nove infrastrukture ispod same zone.

U svakom slučaju već sada je posve izvjesno kako će rezultati građevinske devastirajuće invazije u zonu Druge ulice biti prilično negativni, čak pogubni kako za kvalitetu života stanovnika gradskog središta, tako i za gospodarske subjekte, zaključak je s tiskovne konferencije GO HDZ-a koja najavljuje provođenje ankete s građanima i javne tribine o ovoj temi.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.