Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Slovenska ekipa pobjednik 4. utrke solarnih automobila

Prvi put sudjelovali i odmah pobijedili

Prvi put sudjelovali i odmah pobijedili

Pobjednici 4.utrke solarnih automobila u klasi SOELA, održane danas u Sisku učenici su Srednje poklicne in strokovne šole Krško – Šolskog centra Krško – Sevnica.

 

Ravnatelj ove škole, Jože Pavlovič kaže kako su u Sisak došli na poziv organizatora – Tehničke škole Sisak s kojom već godinama sudjeluju u različitim projektima.

 

 

Na ovakvoj utrci sudjelovali su prvi put – i odnijeli svoju prvu pobjedu.

 

 

„Pobijedili smo“, kaže ravnatelj Pavlovič, „jer smo očito imali najbolje vozilo i postigli smo najbolje vrijeme.To je za nas veliko priznanje, posebno za naše mentore i učenike koji su time pokazali da timskim radom mogu na području strojarske elektrotehnike napraviti dobar proizvod i očito smo bili najbolji“.

 

Na izradi automobila pobjedničke ekipe sudjelovalo je petero učenika uz pomoć trojice mentora.Put od ideje do gotovog vozila trajao je, kažu, godinu dana.

 

Do pobjede,slovensku je ekipu doveo vozač Blaž Novšak.Pobjedu,kaže,nije očekivao, jer im je ovo prvi put da sudjeluju na utrci solarnih automobila.

 

P1160316

 

 

Blaž kaže kako je vožnju trenirao otprilike mjesec dana.Utrka mu je bila zahtjevna, ali stazu je svladao najbrže i svojoj ekipi donio prijelazni pehar.

 

Drugo mjesto u klasi SOELA osvojila je ekipa Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka, a treće ekipa Srednje škole Slunj.

 

U utrci slobodnim stilom,pobjedu je odnijela ekipa škole Polytech Clermont-Ferrand iz Francuske koja je nagrađena i za najbolji dizajn vozila.Drugo mjesto pripalo je ekipi Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška koji su ove godine također imali zapažen model solarnog vozila.

 

P1160310P1160309

 

Ovogodišnja manifestacija „4.utrka solarnih automobila“ u Sisku se, u organizaciji Tehničke škole Sisak održavala od 9.do 11.lipnja.Trodnevni program obuhvatio je izložbu električnih i hibridnih automobila,konferenciju o solarnim i električnim automobilima te današnju utrku solarnih automobila.

 

Sljedeće godine, najavio je profesor u Tehničkoj školi Sisak, Stevče Arsoski,na utrku planiraju pozvati 25 škola.Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobili su obećanje kako će Fond biti pokrovitelj školama za izradu njihovih solarnih vozila za iduću utrku.

 

Poredak, odnosno osvojeno mjesto u utrci, kaže profesor Arsoski, nije važno, koliko osnovni cilj – da se učenike na ovaj način potakne da u okviru nastave sami naprave solarno vozilo i na taj način steknu kompetencije potrebne za izlazak na tržište rada.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.