Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Spomen ploča i križ u Brezovici

Počast žrtvama Bleiburga i križnih putova

Počast žrtvama Bleiburga i križnih putova

Postavljanjem spomen ploče i križa za ubijene na području šume Brezovica krajem Drugog svjetskog rata, jučer je odana počast žrtvama Bleiburga i križnih putova s područja Sisačko-moslavačke županije. Spomen ploča i križ postavljeni su kod Društvenog doma Novog Sela Palanječkog u Sisku, na inicijativu Udruge ratnih veterana Hrvatske „Hrvatski domobran“, Ogranak Sisak.

3

„Ovo je stara inicijativa, još od 1999. godine“, rekao je predsjednik sisačkog ogranka Udruge ratnih veterana „Hrvatski domobran“ Josip Frković:

 

 

6

Inicijativa je zaživjela uz potporu Sisačke biskupije i Sisačko-moslavačke županije. Spomen ploču i križ blagoslovio je sisački biskup Vlado Košić. „Ovo je drugi križ na području naše Biskupije“ istaknuo je biskup:

 

 

5 10

U blizini postavljenog križa i spomen ploče nalazi se i spomenik Prvom partizanskom odredu:

 

 

Počast žrtvama odao je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić:

 

 

8 9

„Priključili smo se inicijativi Hrvatskog domobrana koji želi ova mjesta obilježiti križevima istine. Mi ćemo poticati ovakve aktivnosti i dati stručnu i financijsku pomoć da se ovakva mjesta obilježe”, dodao je Žinić.

Nakon odavanja počasti, u župnoj crkvi Bl. Kardinala Alojzija Stepinca u Budaševu održana je i sveta misa koju je predvodio biskup Vlado Košić.

 

4 2

1

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.