Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

14. srpnja 1902. srušio se znameniti toranj sv. Marka u Veneciji

Današnji toranj kopija je izvornog i sagrađen je 1912. na istom mjestu

Današnji toranj kopija je izvornog i sagrađen je 1912. na istom mjestu

Na današnji dan 1902. godine srušio se znameniti toranj sv. Marka u Veneciji. Bila je to velika katastrofa s obzirom na značenje i starost tornja, koji je tada već imao oko 1000 godina.

Današnji toranj sv. Marka, koji se može vidjeti u Veneciji, kopija je izvornog tornja i sagrađen je na istom mjestu kako bi zamijenio srušenu građevinu. Gradnja izvornog tornja sv. Marka bila je započeta još u 9. stoljeću. Konačni oblik toranj je poprimao tijekom niza stoljeća u srednjem vijeku, kao i u ranom 16. stoljeću. Zanimljivo je da je od 1776. godine bio opremljen čak i gromobranom. Toranj sv. Marka isticao se znatnom visinom – 98.6 metara – a osnovni građevni materijal donjeg dijela bila je cigla.

Godine 1902. pojavila se na sjevernoj strani tornja opasna pukotina, koja se s vremenom povećavala. Na današnji dan iste godina toranj se potpuno srušio. Nitko, srećom, nije poginuo, a nisu srušene ni druge zgrade, jer toranj ima specifičan položaj odvojen od drugih građevina (za razliku od prevladavajućih crkvenih tornjeva koji su naslonjeni na glavnu građevinu crkve). Toranj sv. Marka obnovljen je za manje od deset godina i svečano je otvoren na dan sv. Marka (25. travnja) 1912. godine. Danas je i taj zamjenski toranj star više od 100 godina i potrebne su mu rekonstrukcije i strukturna pojačanja da se ne bi počeo naginjati ili rušiti. To se nastoji riješiti prstenom od titanija ugrađenim u temelje tornja.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.