Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

16. srpnja 1969. uspješno je lansirana letjelica Apollo 11, najslavnija u projektu Apollo

“Ovo je mali korak za čovjeka, ali divovski za čovječanstvo”

"Ovo je mali korak za čovjeka, ali divovski za čovječanstvo"

Iz floridskog Svemirskog centra John F. Kennedy na današnji dan 1969. godine uspješno je lansirana letjelica Apollo 11. Misija je bila najslavnija u projektu Apollo jer joj je zadatak bio čovjeka odvesti do Mjeseca, sletjeti na njegovu površinu, a nakon izvršenog zadatka uzletjeti i sigurno vratiti ljudsku posadu natrag na zemlju.

Projekt Apollo je uključivao velik broj misija bez posade s probnim zadacima i 11 misija s ljudskom posadom s konkretnim zadacima. Od 11 misija s posadom dvije (Apollo 7 i 9) su obavile zadatak provjere svemirskog broda i opreme u orbiti oko Zemlje, Apollo 8 je prvi izvršio let s posadom oko Mjeseca (bez ulaska u orbitu), Apollo 10 je proveo ispitivanje lunarnog modula u orbiti oko Mjeseca, dok je šest misija uspješno sletjelo na Mjesec te vratilo posadu na Zemlju.

Let Apolla 13 koji se trebao spustiti na Mjesec je zbog eksplozije servisnog modula gotovo završio havarijom ali se posada ipak uspješno vratila na Zemlju. Apollo 11 bio je kruna cijelog projekta vrijednog 19 milijardi dolara. Letjelica je 76 sati od lansiranja ušla u Mjesečevu orbitu, a nakon odmora Neil Armstrong i Buzz Aldrin ušli su u mjesečev modul kako bi ga pripremili za slijetanje na mjesečevu površinu. Modul je sletio na površinu Mjeseca, u području Mora mira, 20. srpnja 1969. u 20:17 UTC. Sletjevši, astronauti su pojeli svoj prvi obrok na Mjesecu te odlučili započeti operacije na površini prije nego je to planirano.

Tijekom iskrcavanja na površinu 21. srpnja u 2:56 UTC mjesečev modul je sa površine Mjeseca slao živu televizijsku snimku. Neil Armstrong je u povijesnim trenucima silaska iz modula na površinu izgovorio čuvenu rečenicu: “Ovo je mali korak za čovjeka, ali divovski za čovječanstvo”. Buzz Aldrin se nedugo nakon toga također pojavio te pješice prešao preko Mjesečeve površine. Tom je prilikom skupljeno preko 23 kilograma materijala sa površine Mjeseca koje je kasnije bilo predmet detaljnih analiza na Zemlji.

Nakon završenog zadatka posada je u 17:54 UTC ušla u mjesečev modul te se uspješno odvojila od površine. Nakon uspješnog uspona i ulaska u orbitu mjesečev modul je pristao uz zapovjedni i servisni modul te je cjelokupna letjelica usmjerena ka Zemlji. Dana 24. srpnja letjelica je uspješno sletjela na atol Johnston u blizini Havaja gdje ih je pokupio američki ratni brod.

Uspjehom Apolla 11 cilj koji je bio zacrtan projektom Apollo bio je postignut, a cjelokupne Sjedinjene Američke Države posadu su dočekale su kao nacionalne heroje.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.