Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

17. srpnja 1936. započeo je Španjolski građanski rat

Nacionalisti generala Francisca Franca podigli ustanak protiv republikanaca

Nacionalisti generala Francisca Franca podigli ustanak protiv republikanaca

Na današnji dan 1936. godine započeo je Španjolski građanski rat, kad su nacionalisti generala Francisca Franca podigli ustanak protiv vladajućih republikanaca.

Zanimljivo je da je ustanak započeo u Španjolskom Maroku, dakle u Africi. Naime, sjeverni dio današnjeg Maroka bio je u to doba još pod španjolskom kolonijalnom vlasti. Upravo je u tom kraju postojala velika koncentracija nacionalista, koji su podigli ustanak, a potpomoglo ih je i lokalno muslimansko stanovništvo. U trenutku dizanja ustanka general Francisco Franco nalazio se na Kanarskim otocima. Naime, onamo je u doba njemu neprijateljske republikanske vlade bio premješten s pozicije načelnika glavnog stožera španjolske vojske. Dakako, taj premještaj general Franco doživljavao je kao svojevrsno istjerivanje.

Nakon dizanja ustanka Franco je već u sljedećim danima odletio s Kanarskih otoka u Španjolski Maroko, koji je pristao uz njegove nacionaliste. Franco je ondje preuzeo zapovjedništvo nad Afričkom armijom s namjerom da ju upotrijebi za zauzimanje ostatka Španjolske. Gotovo polovina Španjolske već je u prvim danima pristala uz nacionaliste i započeo je krvavi rat između tih dviju polovica zemlje.


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.