Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

20. srpnja 1951. ubijen je jordanski kralj Abdulah

Ubijen je u Jeruzalemu kod poznate džamije Al Aksa

Ubijen je u Jeruzalemu kod poznate džamije Al Aksa

Na današnji dan 1951. godine u doba molitve ubijen je jordanski kralj Abdulah, prvi kralj te države. Kralj Abdulah ubijen je u Jeruzalemu kod poznate džamije Al Aksa koju se smatra jednim od najsvetijih mjesta u islamu.

Ta se džamija nalazi na znamenitom Hramskom brdu – uzdignutom prostoru u sklopu jeruzalemskog Starog grada – na kojem se nekoć nalazio slavni židovski Hram (razoren je). Za ljubitelje povijesti križara spomenimo da su vitezovi templari imali svoje glavno sjedište nedaleko od današnje lokacije džamije Al Aksa, na južnom dijelu Hramskog brda. Ubijeni kralj Abdulah bio je pripadnik hašemitske dinastije – jedne od najmoćnijih obitelji u cijelom arapskom svijetu (uz Jordan, vladali su svojedobno i u Iraku, Hedžasu i Siriji).

Abdulaha je na današnji dan ubio jedan Arapin – Mustafa Ashu – vjerojatno zbog straha da će kralj dogovoriti s Izraelom separatni mir. Ubojica je u kralja ispalio tri metka, pogodivši ga u glavu i prsa. Zanimljivo je da je uz kralja u doba molitve bio i njegov unuk princ Husein (kasniji poznati jordanski kralj), kojem je bilo samo 15 godina. Kraljev ubojica navodno je pucao i na princa, ali je ovaj preživio zahvaljujući medalji koju je nosio, a od koje se odbio metak. Zanimljivo je da je upravo njegov djed – ubijeni kralj Abdulah – inzistirao da princ Husein nosi na prsima tu medalju.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.