Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

3. srpnja 1971. umro je Jim Morrison, predvodnik The Doors-a

Hrvatski kipar Mladen Mikulin izradio je mramornu bistu Jima Morrisona

Hrvatski kipar Mladen Mikulin izradio je mramornu bistu Jima Morrisona

Oko smrti legendarnog Morrisona saplelo se nekoliko priča. Njegova djevojka Pamela ispričala je kako su boravili u njihovu stanu, te da se Jim otišao okupati, no kad je ona ušla u kupaonicu našla ga je mrtvog u kadi.

Kad su Jimovi prijatelji u Americi saznali za njegovu smrt isprva u nju nisu mogli povjerovati. Ray Manzarek je prvi iznio teoriju kako je Jim odglumio smrt da bi se u anonimnosti posvetio književnosti. To je potaknulo mnoge druge priče, pa su se čak javili neki svjedoci koji su Jima navodno vidjeli živog u Africi. Cijelom misteriju pomogao je i potajni pokop Jimovih posmrtnih ostataka na pariškom groblju Pere Lachaise. Ipak, teorije o “odglumljenoj smrti” su najvjerojatnije neutemeljene i uglavnom se javljaju kod ljudi koji u kratkom životu učine velika djela. Ostao je jedna od najvećih rock legendi svih vremena.

Nakon dvadeset godina progovorio je i Jimov prijatelj, fotograf Alen Roney, koji je prijavio Morrisonovu smrt pod njegovim pravim imenom Douglas, kako ga ne bi mogli odmah dovesti u vezu sa slavnim “Kraljem guštera”. On je bio taj koji je organizirao i njegov tajni pogreb kojemu je nazočilo samo pet ljudi. Roney tvrdi da je Jim Morrison umro od prekomjerne doze heroina i da je posljednja tri dana proveo “fiksajući” se sa svojom djevojkom.

Pokopan je na groblju Père-Lachaise u Parizu. Tamo se nalaze grobovi Molierea, filozofa Abelarda, umjetnika Marcela Prousta, Chopina, Oscara Wildea, Maxa Ernsta itd. Povodom 10. godišnjice Morrisonove smrti, g. 1981. hrvatski kipar Mladen Mikulin izradio je i postavio na grob mramornu bistu Jima Morrisona, koju su potom tijekom godina devastirali vandali, sve dok 1988. nije ukradena s groblja.

Mikulin je kasnije izradio još dva Jimova portreta; 1989. izradio je gipsani model za brončanu bistu (koja nikad nije izlivena), a 2001. portret u obliku brončane posmrtne maske, sa željom da se postavi na Morrisonov grob ponad nadgrobnog kamena s grčkim epitafom, koji su povodom 20. obljetnice Jimove smrti postavili njegovi roditelji.


8278844143_672fa70699_b


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.