Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Osnivanje Zajednice proizvođača meda

…šansa za pčelare

...šansa za pčelare

Nakon osnivanja zajednice proizvođača meda na području više slavonskih županija, u Novskoj bi mogao biti i jedan od područnih ureda. Članovi Pčelarske udruge „Metvica“ Novska koja broji oko 130 pčelara, vide u osnivanju zajednice  šansu i pozdravljaju nastojanja Sisačko moslavačke županije kao i Razvojne agencije SIMORA da Novska bude jedna od budućih središta okupljanja pčelara.

MED1_

Kako je rekao Željko Đurić, dopredsjednik „Metvice“, to je razumljivo i stoga što članovi njihove udruge imaju najviše košnica s pčelama koje sele prema periodu paše na razne lokacije u Hrvatskoj.

Okupljeni na sastanku s predstavnicima županije i zamjenikom ministra poljoprivrede Tugomirom Majdakom, mogli su čuti mogućnosti i značaj osnivanja Pčelarske organizacije.

Ono što ističe Mario Čelan, direktor Županijske razvojne agencije, je mogućnost da kroz ovaj oblik udruživanja mogu računati na europska sredstva putem natječaja, za nabavku repro materijala, formiranje punionica, a što je posebno značajno, brendiranje visoko kvalitetnog meda koji proizvode. Radi se o pola milijuna Eura u kraćem razdoblju koji stoje na raspolaganju.

MED2

Na raspolaganju svim poljoprivrednim proizvođačima Sisačko moslavačka županija, kroz razne projekte koji su pokazali rezultate, prema riječima Marina Piletića, zamjenika župana, je plasiranje lokalnih proizvoda kroz nekoliko trgovina „Kupujmo lokalno“, nedavno osnovanu organizaciju vinara Moslavine, a uskoro i proizvođača meda.

Zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak, naglasio je da , slavonski med ima svoju oznaku kvalitete, zaštitni znak koji će  kako kaže, kroz osnivanje  Zajednice medara omogućiti sigurnije  poslovanje, konkurentnost na tržištu uz mogućnost povećanja izvoza.

U izradi je Pravilnik za definiranje potpore na razini EU za proizvođačke grupe i organizacije

Uskoro će Pravilnik biti objavljen, dodaje Majdak

Cilj je zaštiti Hrvatsku od potencijalnog sve većeg uvoza, rekao je Majdak na susretu s pčelarima

MED3

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.