Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Popovača

Najavljen 20. konjanički maraton arapskih konja

Uobičajeno kreće 5. kolovoza na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Uobičajeno kreće 5. kolovoza na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Ovogodišnji 20. jubilarni konjanički maraton arapskih konja uobičajeno kreće 5. kolovoza na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.  U pet dana, 6 do 8 konjanika Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine sa sjedištem u Voloderu, pod sloganom „Tradicija prošlosti – potreba budućnosti“, jahat će većim područjem Sisačko-moslavačke i dijelom Zagrebačke županije.

 

DSCN1969

 

O imenima – Željko Petters, uzgajivač arapskih konja i vođa maratona

 

 

Maraton se odvija u mjestima u kojima se 1995. godine odvijala oslobodilačka vojno-redarstvena operacija Oluja. Ovogodišnji je spomen na zapovjednike hrvatskog obrambenog rata.

 

U petak 5. kolovoza u 6 sati ujutro maraton kreće s gradskog trga u Popovači, gradu pokrovitelju ove manifestacije. Popovača na ovaj način čuva uspomenu na jednog od zapovjednika u operaciji „Oluja“  generala Zvonimira Červenka. Ove godine navršava se  90 godina od njegova rođenja i 15 godina od njegove smrti.

 

DSCN1970

 

Koliko je bio vezan uz moslavački kraj, govori kroničar maratona Dragutin Pasarić.

 

 

DSCN1973

 

Maraton počinje u Popovači, na što je osobito ponosan zamjenik popovačkog gradonačelnika Dragan Šarčević.

 

 

DSCN1975

 

U sisačkom i petrinjskom kraju bit će posvećen generalima Janku Bobetku i Đuri Brodarcu,  te pukovniku Predragu Matanoviću. Župan Ivo Žinić rekao je da su to ljudi koji su nesumnjivo zaslužili posvetu.

 

 

Drugoga dana, 6. kolovoza, jahat će se u Zagrebačkoj županiji sa završnicom u Pokupskom. Na području Gline konjanici će se 7. kolovoza postrojiti na mjestu gdje je 1995. godine 21. Kordunski korpus pred generalom Petrom Stipetićem potpisao predaju. Petrinja 8. kolovoza konjanike očekuje u središtu grada i na obali Petrinjčice. Posljednja dionica 9. kolovoza završava u Voloderu, u  spomen na nedavno preminulog Zvonimira Gregurića Regicu, ratnog zapovjednika 56. Bojne HV-a, koji je dosad ispraćao i dočekivao sve maratone.

 

Za neprekinutih 20 godina osobitu zahvalnost za bogati sadržaj maratona zaslužuje obitelj Petters iz voloderskog Donjeg Krivaja. Osim područjima Hrvatske, maraton je prošao i dijelovima Austrije, Mađarske te Bosne i Hercegovine, gotovo 11.000 kilometara.

 

DSCN1978

 

U ime Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije, njezin predsjednik Stjepan Hrastnik uručio je županu Žiniću zahvalnicu , jer se kao branitelj priključio ovom projektu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.