Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Premijer tehničke Vlade Orešković posjetio Petrokemiju

…konstruktivni razgovori

...konstruktivni razgovori

Premijer tehničke Vlade Tihomir Orešković u srijedu, 27.srpnja je u pratnji tehničkog ministra gospodarstva Tomislava Panenića posjetio Petrokemiju gdje se sastao sa članovima i predsjednikom Uprave, Nenadom Zečevićem s kojima je razgovarao o stanju u tvrtci.

Ovo nije prvi sastanak Oreškovića s predsjednikom Uprave Petrokemije na kojem se razgovaralo o financijskim rezultatima tvrtke i njezinoj stabilizaciji. Jedna od tema današnjeg sastanka je pomoć Petrokemiji oko likvidnosti kreditom HBOR-a od 200 mln kn, no tu se, kako ističe Orešković raspravlja i sa dobavljačima INA-om I PPD-om.

or 3

“Naći ćemo soluciju. Vlada će učiniti sve što treba kako bi definirali uvjete. Kao Vlada nama je u initeresu da Petrokemija bude uspješna firma i spremni smo pomoći u vezi ovih 200 mln kn. U roku mjesec dana očekujemo rješenje” rekao je tehnički premijer. Orešković je čestitao sadašnjoj Upravi na provedenom restrukturiranju koje je dalo rezultate, i postiglo značajne pomake. “Petrokemija je starteška tvrtka ne samo zbog 1600 zaposlenih i same proizvodnje mineralnih gnojiva, nego njezin značaj treba gledati i šire, kao i njezinu povezanost s drugim tvrtkama I inustrijama”, kaže Orešković.
Predsjednik Uprave Nenad Zečević zahvalio je Oreškoviću i resornom minisitarstvu na podršci koja je Petrokemiji potrebna.

or 4

“Danas smo utrošli 6 sati konstruktivnih razgovora na temu Petrokemije i problem razradili u dvije faze. Kratkoročno je to sanancija duga prema dobavljačima prirodnog plina što nam je nužno jer nakon završenog remonta treba pokrenuti proizvodnju za jesensku sjetvu. Time dobivamo temelje za dugoročno rješenje i nastavak stabilizacije tvrtke”, kaže Zečević. Rekao je i da proces dokapitalizacije tvrtke sukladno ugovoru iz 2015. nije proveden do kraja jer od planiranih 500 mln kn PTKM je primila 250 mln kn, znači unutra je navedenih 200 mln kn kredita HBOR-a o kojima se razgovara.

or 2

Na pitanja novinara što ako se ne odobri kredit Petrokemiji Zečević odgovara: “Preživjeli smo 2014. kada je PTKM završila poslovnu godinu sa 450 mln kn minusa. Proživjeli smo i 2015. i prvih 6 mjeseci 2016. godine. Pozivam vas da obratite pozornost na rezultate tih godina. Preživjet ćemo i ako se moramo strpjeti mjesec dana. To nije nepremostiv vremenski okvir za dobavljača prirodnog plina. Petrokemija nije samo proizvodnja gnojiva već nešto što sudjeluje sa 35% potrošnje prirodnog plina u Hrvatskoj, drži 100 kln kn prihoda Plinacru, te 35% tereta HŽ Carga, znači tvrtku treba gledati u širem kontekstu. Vjerujem da i dobavljači prirodnog plina PTKM gledaju u širem kontekstu”.

Izvor: www.kutina.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.