Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Preminuo novinar Josip Tropčić

…uvijek se zalagao za bolji položaj lokalnih medija

...uvijek se zalagao za bolji položaj lokalnih medija

U bolnici u Zagrebu u 80. godini preminuoje  Josip Tropčić, umirovljeni novinar, osnivač, dugogodišnji direktor i glavni urednik Moslavačkog lista i Radio Moslavine u Kutini.
Tropčić se rodio 8. rujna 1936. u Gornjem Pazarištu kod Gospića. Djetinjstvo i mladost proživio je u učiteljskoj obitelji u Repušnici. Diplomirao je 1960. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, ali se od mladosti opredijelio za novinarstvo. Od 1961. surađuje sa zagrebačkim Vjesnikom i Moslavačkim listom, a uređivao je i tvornički list Metan. Godine 1966. bio je osnivač i prvi direktor novinske ustanove „Moslavački list“ koja od 1967. profesionalno i neprekidno izdaje lokalne novine. Godine 1969. pokretač je lokalne radio stanice, Radio Moslavine. Pod njegovim vodstvom Moslavački list i Radio Moslavina bili su javna glasila bivših općina Kutina i Garešnica, stekli su vlastite prostorije i vlastiti antenski stup. Tropčić je bio urednik i mentor brojnim kutinskim novinarima. Direktorsku i uredničku dužnost obavljao je do 1999. kada odlazi u mirovinu.
Uz rad u novinarstvu Tropčić je dugi niz godina bio uključen u udrugu lokalnih novina i radio stanica. Desetljećima se zalagao za bolji materijalni i društveni položaj lokalnih medija. Od 1990. do 1998. bio je predsjednik Hrvatske udruge radija i novina, a potom je izabran za počasnog predsjednika. Za izuzetan doprinos u radu HURIN-a te u razvoju lokalnih medija u Hrvatskoj, Hrvatska udruga radija i novina ga je 2006. godine nagradila „Nagradom za životno djelo“.
Tijekom radnog vijeka bio je autor brojnih novinskih članaka te više publicističkih radova koji se bave prošlošću Kutine i Moslavine.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.