Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Priroda ima rješenje za ljetnu upalu grla

Sastojke najčešće već imate u kuhinji

Sastojke najčešće već imate u kuhinji

Postoji oko 200 vrsta virusa koji mogu uzrokovati prehladu i bolno grlo, a ljeti i barem još toliko uzroka koji mogu pogodovati razvoju infekcije. Jedan od čestih uzroka je klima.

Sluznica nosa obložena je slojem sluzi koji je štiti od infekcije, a kako klima izvlači vlagu iz zraka, isušuje i sluznicu pa postajemo podložniji infekcijama. Razvoju grlobolje ljeti može pogodovati i propuh, kao i dugi letovi avionom, u malom prostoru koji je kao idealan za širenje infekcija.

 

Domaći pripravci za ublažavanje simptoma

Nasreću, postoji mnogo prirodnih lijekova koje je vrlo lako nabaviti, a kojima si uvelike možete olakšati problem. Neke od tih pripravaka najčešće imate u kuhinji, kao što su med, limun, bijeli luk, jabučni ocat i sol te začini, poput đumbira, kurkume i kajenskog papra. Odraslima se posebno preporučuje bijeli luk, koji je prirodni antibiotik djelotvoran i protiv virusa i bakterija. Jedan do dva češnja sirovog češnjaka na dan, sitno nasjeckanog, dodajte u hranu pri prvom znaku grlobolje. Isto tako, u prehranu je preporučljivo uključiti kurkumu, đumbir i kajenski papar.

Naravno, tako snažni začini ne smiju se koristiti u prehrani djece. Njima možete spraviti limunadu zaslađenu s malo meda ili čajeve od kadulje, crnog i bijelog sljeza, komorača te majčine dušice. Te je čajeve dobro piti, no ako su mališani već dovoljno veliki da znaju i grgljati, kadulja će sigurno donijeti olakšanje napetosti u grlu. Štoviše, postoji nekoliko različitih otopina za grgljanje koje možete napraviti kod kuće.

 

Nakon grgljanja sadržaj uvijek treba ispljunuti

Obično se u otopinama za grgljanje koriste sastojci koji na prirodan način smiruju nadraženo tkivo, olakšavaju bol te djeluju antiseptički, što u relativno kratkom roku može donijeti olakšanje. Najjednostavniji pripravak za grgljanje koji možete napraviti kod kuće je čaša mlake vode u kojoj ste otopili prstohvat soli. Možete si pomoći i pastilama ili bombonima s okusom kadulje, metvice ili eukaliptusa, koji će dodatno vlažiti grlo.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.