Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Top 10 omiljenih aktivnosti na plaži

Odlični savjeti za ljubitelje aktivnoga odmora

Odlični savjeti za ljubitelje aktivnoga odmora

Godišnji ste odmor odlučili provesti na moru, ali vas brine kako ćete zanimljivo i korisno upotpuniti vrijeme na plaži?! Donosimo vam 10 savjeta za savršenu razbibrigu ako niste ljubitelj cjelodnevnog izležavanja na suncu.

Odbojka na pijesku

Odbojka na pijesku jedan je od omiljenih ljetnih sportova. Čak i ako ste sami na godišnjem odmoru, za ovaj, sve popularniji, ljetni sport uvijek ćete uspjeti skupiti ekipu. Na gotovo svim jadranskim ljetovalištima postoji igralište na pijesku, s postavljenom mrežom i ekipom koja se stalno rotira. Oni najbolji ostaju dok ih ne izbaci netko jači. Tako se ekipe stalno mijenjaju i svatko ima priliku zaigrati.

Nogomet na pijesku

Nogomet na pijesku najzanimljivija je varijanta onog velikog, što se igra na travnatim terenima. Mogu ga zaigrati i djevojke (ta varijanta je omiljena među muškom populacijom, naročito kad su dresovi badići), a dečki ga obožavaju. Čar je u tome što možemo padati i bacati se, a ne padamo na tvrdu podlogu, već na mekan i topao pijesak.

Plivanje

Nakon svih igara na pijesku, kada ste se dobro preznojili i umorili, najbolje osvježenje pronaći ćete u moru. Plivanje je savršen sport za oblikovanje tijela, za jačanje kapaciteta pluća, za jačanje srca i krvnih žila, a hladno more pogoduje cirkulaciji. Ne morate započeti kao maratonac; za početak se utrkujte s nekime do najbliže bove. Ne plivajte daleko!

Aquaaerobic

Bolja varijanta aerobica je aquaaerobic. Zašto? Zato što voda pruža odličan otpor vašim mišićima pa morate upotrijebiti više snage, a u vodi to gotovo ne osjetite. Morski zrak pogoduje osjetilima, a hladna voda pruža osvježenje pa možemo dulje izdržati. Uz prigodnu glazbu, aquaaerobic će  postati ovisnost. Dobar je za srce i krvne žile, za stjecanje i održanje kondicije, za dobru formu i odlično raspoloženje.

Trčanje na plaži

Navečer kad sunce počne zalaziti, obujte čvrste tenisice i bacite jogging po plaži. Uz nezaobilazan morski zrak koji hrani pluća, ovaj ritual u novom okruženju lišava svakog stresa i pomaže vam da očuvate kondiciju i na ljetovanju. Uza sve blagodati, pijesak je odličan „amortizer“, stoga vaša koljena neće patiti kao na tvrdoj podlozi po kojoj ste navikli trčati. Trčati možete i u ranu zoru dok su temperature ugodne.

Picigin

Gotovo je nemoguće pronaći plažu na kojoj se ljeti ne igra picigin. Igra „za ekipu“, u kojoj može sudjelovati svatko, omiljena je ljetna razbibriga u plićaku koja pomaže održati kondiciju, koordinaciju i preciznost. Možete se bacati za loptom koliko hoćete jer padate uvijek u – more!

Frizbi

Pored picigina, omiljena je ljetna razbibriga. Nabavite si najobičniji frizbi i krenite; suigrača možete izabrati koliko želite ili koliko imate. Pazite da frizbi ne doleti u glavu ljudima koji ne vole da ih se ometa u sunčanju i odredite koji je komad plaže samo vaš te krenite. Kada vam postane pretoplo, igru nastavite u moru.

Vaterpolo

Na svim “jačim” kupalištima postoje ograđena mjesta, s postavljenim golovima za igranje vaterpola. Ne trebaju vam kapice sa štitnicima, treba vam samo dobra volja i lopta. Ekipu za vaterpolo uvijek ćete naći u svakom primorskom mjestu, na svakoj plaži. Postanite dio ekipe i rekreirajte se. U sportovima poput vaterpola uvijek postoje organizirana i natjecanja pa je motivacija veća. Vratite se kući s uspomenama i kao jedan iz pobjedničke ekipe!

Skakanje u vodu

Omiljena je disciplina gotovo svih kupača. Umjesto da izvodite vratolomije s mola na plaži i riskirate da se udarite u kakvu stijenu pod morem, pronađite skakaonice i učite od majstora skakanja. Ukoliko niste sigurni kako izvesti skok, upitajte instruktora skakanja, upišite kakav tečaj i počnite prvo s manjih visina, kako bi do kraja ljeta mogli i na one za profesionalce. Uz poneku opeklinu na prsima i leđima, ne bi smjelo biti većih problema.

Promatranje aktivnosti

Lokalno stanovništvo zna kako je to kad vas uhvati prava ljetna fjaka. Tada ostanite ležati u hladu. Ako vas umara gledanje nadobudnih pojedinaca koji odmor koriste za rekreaciju, okrenite glavu u smjeru pučine i uživajte u glazbi zrikavaca. Na koncu, kada za odmor nemamo puno vremena, on također postaje aktivnost koju moramo izvršiti.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.