Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Žetvene svečanosti

…počele prikazom tradicijske žetve

...počele prikazom tradicijske žetve

Dožinky 2016.  ili Žetvene svečanosti otvorene su u Međuriću prikazom tradicijske žetve.  U tome ih nije omela kiša koja je intenzivno padala, već ih je samo ojačala da svoj program izvedu baš kako su planirali.

međ 3

Godinu dana Međurić se s Gradom Kutinom sprema za ovo otvorenje, ideju su razradili u detalje, od odjeće, do poštivanja svih običaja koje su naslijedili od njihovih starih, pazilo se na posijano polje kako bi sve bilo baš kako tradicija nalaže. I upravo tako je i bilo…

Posjetitelji su bili jednako uporni, prikaz žetve koji je tekstom pratila kutinska etnologinja Slavica Moslavac, raznježio je stare Međurčane, podsjetio ih je na dane njihove mladosti, a i to je jedna od značajki najveće manifestacije Čeha u RH.

“Nakon 55 godina ova manifetacija je ponovo u Međuriću. Žao nam je zbog kiše, ali tu smo nemoćni. Program će biti u potpunosti odrađen, za njega smo se dugo pripremali i hvala svima koji su nam se ovdje u Međuriću odazvali”, rekao je predsjednik Češke besede Međurić Velibor Potužak rezimirajući poduzete aktivnosti u proteklih godinu dana. Velik je posao odradio Organizacijki odbor, a Dožinky su finale u svakom smislu. “Dožinky nisu samo slavlje žetve, već i slavlje svega onoga dobroga što se dogodilo na kulturnom  polju općenito”, podsjetila je predsjednica Saveza Čeha RH, Libuša Stranjik.

Nakon prikaza žetve otvorena je izložba čeških umjetnika, a tome je prethodio kratak osvrt na povijest Češke besede koji je dao dugogodišnji bivši predsjednik Češke besede Međurić,  Josip Šoufek u prostoru škole.

Saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek s gradonačelnikom Kutine Andrijom Rudićem i predsjednikom Češke besede Veliborom Potužakom, te uvaženim gostima, obišao je izložbu.

Pohvalio je tom prilikom sinergiju Češke besede Međurić, Grada Kutine i Saveza Čeha koja je dovela do Dožinky u Međuriću i Kutini. Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić rekao je kako se smatra počašćenim što je Kutina po prvi puta domaćin Dožinky, koje će Kutinčanima prikazati najbolje od češke kulture na ovim prostorima: “Grad Kutina ima izvrsnu suradnju s češkom nacionalnom manjinom u Međuriću, što je i dovelo do naših zajedničkih aktivnosti čija je kruna ova manifestacija koja je okupila 30 Čeških beseda iz cijele Hrvatske i goste iz Češke i Poljske”.

Nakon izložbe održan je kulturni program koji je s vanjske pozornice zbog kiše premješten u Narodni dom. Bio je to prvi od nastupa domaćina i gostiju iz Češke i Poljske u bogatoj dvodnevnoj manifestaciji koju su posjetili i uvaženi gosti iz Češke Republike.

međ 2

Uz domaćine priredbe Velibora Potružaka, te gradonačelnika Kutine Andriju Rudića, posjetitelje je među ostalima pozdravio i izaslanik predsjednika Sabora RH Antun Vidaković, te predsjednica Saveza Čeha u RH Libuša Stranjik podjećajući na značaj Dožinky koje se u Hrvatskoj svečano obilježavaju 90 godina, svaki puta u drugom gradu. Program je završio plesom i druženjem koje je nastavljeno u Kutini.

Izvor: www.kutina.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.