Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

13. kolovoza 1968. rođen je Zlatan Stipišić Gibonni

Gibonni je sa 37 osvojenih Porina najnagrađivaniji hrvatski izvođač

Gibonni je sa 37 osvojenih Porina najnagrađivaniji hrvatski izvođač

Hrvatski glazbenik Zlatan Stipišić, poznatiji pod umjetničkim imenom Gibonni, koji je pjevačku karijeru započeo u splitskom bendu Osmi putnik, kratko nastavio u Divljim jagodama, a nakon toga nastavio samostalno i uz suradnju s brojnim velikim glazbenim imenima postao jedan od najpoznatijih i najuspješnijih glazbenika u Hrvatskoj, autor brojnih hitova među kojima su Cesarica, Zlatne godine, Dobri judi, Dvije duše, Ovo mi je škola, Ej vapore, Činim pravu stvar, I ja ću budan sanjati, U ljubav vjere nemam i brojnih drugih, rođen je u Splitu na današnji dan 1968. godine.

Sa 37 osvojenih Porina, Gibonni je najnagrađivaniji hrvatski izvođač, a slijede ga Oliver Dragojević te grupa Parni valjak. Gibonnijeva glazba (svojevrsna mješavina popa, etno i world glazbe) je svojstvena po jedinstvenoj, melankoličnoj mediteranskoj atmosferi i intimnoj lirici. Njegove pjesme izvodili su brojni poznati hrvatski umjetnici, a na mnogim su prigodama osvajale prestižne glazbene nagrade.

Njegove je glazbene korijene lako pronaći jer je njegov otac, Ljubo Stipišić, vjerojatno najaktivniji arhivar hrvatskih tradicionalnih pjesama i cijenjeni etnomuzikolog.

2000. godine održava veliki koncert na zagrebačkom stadionu Maksimir, koji je posjetilo preko 32.000 ljudi, što je tada bio najposjećeniji hrvatski koncert svih vremena. Osniva fond za talentiranu djecu bez roditelja, objavljuje knjigu pjesama na Brailleovom pismu pod nazivom Dvije duše čiji prihod od prodaje je bio namijenjen slijepim ljudima iz lokalne zajednice, a također je sudjelovao na brojnim dobrotvornim aukcijama.

2003. godine Zlatan Stipišić postaje UNICEF-ov veleposlanik dobre volje. U veljači 2010. kao UNICEF-ov veleposlanik dobre volje snima spot za pomoć djeci na Haitiju, te sudjeluje u velikom humanitarnom koncertu u splitskoj Spladium Areni sa skladbama “Činim pravu stvar” i “Žeđam”.


 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.