Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

25. obljetnica pogibije Gordana Lederera obilježena na brdu Čukur u Hrvatskoj Kostajnici

Komemoracija je održana kod spomen obilježja “Slomljeni pejzaž”

Komemoracija je održana kod spomen obilježja "Slomljeni pejzaž"

25. obljetnica pogibije snimatelja HRT-a Gordana Lederera obilježena je komemoracijom ispred spomen obilježja „Slomljeni pejzaž„ na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice. Lederer, ratni fotoreporter i snimatelj, ubijen je na današnji dan tijekom akcije hrvatske vojske metkom iz neprijateljskog snajpera.

photo 3 (21)

Na licu mjestu tog se dana našao današnji ministar branitelja Tomo Medved koji je zajedno sa suborcima prvi pružio pomoć pogođenom Ledereru:

 

photo 5

Najpoznatija Ledererova snimka, „Banijska praskozorja“, bila je inspiracija mnogim hrvatskim braniteljima i civilima tijekom       Domovinskog rata. O značaju njegova rada za hrvatsku kulturu i povijest dvojbi nema ni ministar kulture Zlatko Hasanbegović:

 

 

Iako je prošlo čevrt stoljeća, emocije su za Gordanovu suprugu Anu Lederer jednako snažne kao i tog dana:

 

photo 4 (12)

Spomen obilježje „ Slomljeni pejzaž“ na brdu Čukur otkriveno je prošle godine i od tada je privuklo velik interes u stručnoj, ali i ukupnoj javnosti. Rad kipara Petra Barišića i arhitekata Kate Marunice i Nenada Ravnića naišao je na široko odobravanje te se već sada smatra jednim od boljih umjetničkih ostvarenja na temu Domovinskog rata. Na tu su činjenicu posebno ponosni u Ledererovoj matičnoj kući, Hrvatskoj radioteleviziji ispred koje se na komemoraciji prisutnima obratio Milan Bešlić:

 

svi

Lederer je poginuo u prvim danima rata. Bilo je to vrijeme kada se istina o tome što se zapravo događa u Hrvatskoj teško probijala do javnosti, domaće i svjetske. Posao koji je odradio Gordan bio je veliki poticaj uspješnoj obrani zemlje, kaže Sisačko- moslavački župan:

 

 

Pucanj u istinu. Tako je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Tomislav Paunović nazvao ubojstvo novinara Gordana Lederera. „Kostajnički kraj ponosi se njegovim radom, kao i spomen obilježjem“, naglašava Paunović:

 

 

Gordan Lederer je u trenutku smrti imao 33 godine, a osim u televizijskom novinarstvu, trag je ostavio i u filmskoj te fotografskoj branši.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.