Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Dan sela Donje Jame

u mjestu živi samo pet obitelji

u mjestu živi samo pet obitelji

Već dvanaestu godinu za redom Zavičajno društvo „Ušće Gline“ Donje Jame organizira okupljanje ratom raseljenih mještana, prisjećanje i odavanje počasti sumještanima, braniteljima i civilima, poginulim u Domovinskom ratu te proslavu sv. Ane – Dana sela. Naselje je u Domovinskom ratu bilo okupirano, na samoj crti razgraničenja dviju sukobljenih strana pa je rat u njemu ostavio posljedice. Kuće i gospodarski objekti su devastirani, a stanovništvo raseljeno dok je 19 mještana i smrtno stradalo. Uz potporu obitelji stradalih, Zavičajno društvo „Ušće Gline“ je prije pet godina  podignulo kapelicu posvećenu njihovoj nebeskoj zaštitnici te spomenik mještanima poginulim u Domovinskom ratu.

JŽ3

Gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević se prisjeća

U Donjim Jamama trenutno živi pet obitelji, odnosno petnaestak žitelja

Proslavi Dana sela i dana njegove nebeske zaštitnice Svete Ane, nazočio je i župan Ivo Žinić sa zamjenicom Anitom Sinjeri-Ibrišević.Župan se također osvrnuo na broj stanovnika u mjestu

Počast poginulim mještanima sela odana je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća prije Svete mise kraj kapelice Svete Ane.

JŽ2
Obraćajući se okupljenim mještanima i njihovim gostima, župan Ivo Žinić je pozdravio inicijativu Zavičajnog društva „Ušće Gline“, koje nastoji okupljati stanovnike Donjih Jama i brinuti se da opstane i selo i njegove tradicije. Na županijskoj je vlasti obveza da potakne povratak i u Donje Jame i u ostala sela na Banovini, rekao je župan. Potrebno je poboljšati cestovnu infrastrukturu, zamijeniti postojeći makadamski put asfaltom cestom, olakšati tako komunikaciju sela s gradskim centrima u blizini i stvoriti tako uvjete za nastavak života u selu .

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.