Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

6. kolovoza 1932. otvoren je prvi Venecijanski Filmski Festival, popularna Mostra

Najstariji filmski festival na svijetu

Najstariji filmski festival na svijetu

Prvi Venecijanski Filmski Festival (Italian Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica di Venezia), ujedno i najstariji filmski festival na svijetu, otvoren je na današnji dan 1932. godine.

Od tada se popularna Mostra u povijesnom Palazzo del Cinema na Lungomareu Marconi, na otočiću Lido u Veneciji, usprkos brojnim političkim previranjima koja su ju okruživala, ignorirala, a i optuživala, održava svake godine u kasnom kolovozu i ranom rujnu. Festival je pod imenom ‘Esposizione Internazionale d’Arte Cinematografica’ inicirao grof Giuseppe Volpi di Misurata, venecijanski biznismen i fašistički političar koji je bio guverner Tripolitanije, a kasnije i ministar finacija u Mussolinijevoj vladi.

Glavna nagrada festivala je Zlatni lav (Leone d’Oro) koji je od svog uvođenja 1949. postao jedno od najprestižnijih priznanja u svijetu filma. Prethodile su mu Velika međunarodna nagrada Venecije (Gran Premio Internazionale di Venezia) koje su dodijeljene dva puta (1947. i 1948.), te Coppa Mussolini koja se dodjeljivala između 1934. i 1942. Uz zlatnog postoji i Srebrni lav (Leone d’Argento) koji se dodjeljuje neredovito, a do sada se njime filmove i njihove tvorce nagrađivalo za različite zasluge.

Uz to postoje još i Posebna nagrada žirija i Coppa Volpi koja se dodjeljuje glumcima. Venecijanski Filmski Festival dio je veće manifestacije – Biennale di Venezia, također vrlo prestižan događaj pokrenut 1895. na kojem mnoštvo umjetnika svake druge godine predstavlja svoje radove iz različitih područja suvremene umjetnosti


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.